Днес започва Деветата международна научна конференция "Аграрната икономика – в подкрепа на земеделието" на тема "Земеделие и снабдяване с храни: пазари и политики", традиционно организирана от Институт по аграрна икономика (ИАИ) към Селскостопанска академия (ССА) и в партньорство с Европейската научна мрежа за развитие на селските райони (ERDN), съобщават от ИАИ.
Форумът ще се проведе в рамките на два дни, днес и утре, в хибриден формат - онлайн и присъствено в хотел "Лион", Боровец. Конференцията е насочена към учени, докторанти и изследователи от България и чужбина.
Освен конкретни проекти и научни разработки в агросектора и икономиката, ще бъдат презентирани актуални теми за глобалните селскостопански пазари, влиянията на войната в Украйна върху цените на зърното в света, хранителната сигурност и суверенитет, възможните въздействия на Зелената сделка върху различните земеделски сектори, диверсификацията на селската икономика във време на зелен преход, прилагането на Новата ОСП в животновъдния сектор и други.
Програмата включва научно участие от САЩ, университета в Мисури, Изследователския институт по икономика на селското стопанство на Унгария, университета "Св. Кирил и Методий" Скопие, участия от Румъния, Украйна, от Асоциацията за географски и икономически изследвания в селските райони – Италия и други. От българска страна са представени Нов български университет, Аграрен университет - Пловдив, Икономически университет - Варна и други научни институти.