По повод разпространението в медиите на твърдения относно френско-германския проект за споразумение между Прищина и Белград президентът на Косово Вьоса Османи каза, че "има неточна информация за това, което нашите партньори искат от страната ни", предаде за БТА агенция КосоваПрес.
В коментар за КосоваПрес Османи каза, че никой не е предложил приемането на това проектопредложение да върне страната към преговори за окончателно споразумение след десет години.
"Никой не е предложил да чакаме десет години за споразумение, така че има всякакви инсинуации, неточна информация относно това, което нашите партньори искат от нас", каза Османи.
Османи каза, че целта на Косово е окончателно споразумение, в центъра на което е признаване, но стремежът на Сърбия е към обратното, тъй като тя продължава политиката си за дестабилизиране на региона.
„Оценяваме ролята на нашите партньори в засилването на диалога между Косово и Сърбия. Целта на Косово винаги е била окончателно споразумение, с център – признаване, и ние се ангажираме в тази посока. Освен това нашият стремеж е към мир и стабилност, докато стремежът на Сърбия е противоположен. Затова се надяваме, че колкото се може повече наши партньори да окажат натиск върху Сърбия, държавата, която дестабилизира нашия регион, за да разбере, че мирът и стабилността са в интерес на всички", добави Османи.
На пресконференция в петък президентът Вьоса Османи каза, че френско-германската инициатива за споразумение между Прищина и Белград е насочена към засилване на диалога и това според нея означава, че въпросите, които досега са били обсъждани отделно, трябва да бъдат събрани, за да не се протакат твърде дълго.
Тя уточни, че германците и французите смятат да групират няколко въпроса в един документ, с цел да се постигне съгласие по тях.
Османи каза, че през следващите седмици ще има срещи с екипите на германския канцлер Олаф Шолц и на френския президент Еманюел Макрон, при които ще се изяснят в детайли намеренията им. Тя каза, че това е предложение и ще зависи от страните да обявят своята позиция.
Преди около месец се появи информация, че Франция и Германия са дали на лидерите на Косово и Сърбия предложение как да бъде разрешен дългогодишният спор между двете страни, припомня агенция КосоваПрес.
Френско-германското предложение не е оповестено публично и не е известно какво точно съдържа, а посолствата на Франция и Германия в Косово не са потвърдили съществуването на такъв документ, но специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар открито каза, че има френско-германско предложение.
Това потвърди и специалният представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак. Той каза, че е разговарял за това с косовския премиер Албин Курти в събота в Прищина, но не даде подробности, тъй като според него подобно нещо би навредило на преговорния процес.
Междувременно сръбският президент Александър Вучич подчерта, че френско-германското предложение предвижда Сърбия да позволи членството на Косово в ООН, без да признава независимостта му, а в замяна ще се ускори кандидатурата на Сърбия за членство  в Европейския съюз.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)