В хода на специализирана операция в почивните дни, насочена срещу наркоразпространението в районите на училищата, служители на Районното управление(РУ)-Видин са установили три случаи и са задържани три лица. Това съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Видин.
В двора на гимназия в областния град са засечени две лица и са иззети над 54 грама сух канабис. Виждайки полицаите, единият от задържаните - 26-годишен, извадил от джоба на якето си и изхвърлил две топчета със зелена суха листна маса. На земята имало още едно топче трева и електронна везна, а от външната страна на оградата на двора - друго топче. При полевия наркотест тревистата маса – с общо тегло 5.55 грама, реагирала на канабис.
Другият мъж – 22-годишен, успял да избяга. Минути по-късно бил заловен в близък парцел, където изхвърлил найлонов плик с 30.45 грама трева, индикирала на канабис при полевия наркотест. При последвало претърсване в жилище, обитавано от 26-годишния, криминалистите открили и иззели още 11.10 грама канабис. От апартамента, обитаван от 26-годишния, разследващите иззели 6.99 грама канабис. Двамата видинчани били задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа и приведени в ареста. В РУ-Видин са образувани две досъдебни производства от Наказателния кодекс, уточняват от пресцентъра.
18-годишен от с. Подгоре е бил задържан късно в неделя в полицейския арест за притежание на наркотици. Около 22:45 часа в близост до гр. Кула униформени спрели за проверка лек автомобил с видинска регистрация, шофиран от жител на с. Раковица. При извършено претърсване в колата, под предната дясна седалка, на която седял младежът, полицаите открили две найлонови пликчета. В едното имало 0.46 грама зелена листна маса - реагирала на канабис при полевия наркотест, а в другото – 0.75 грама бяло прахообразно вещество, индикирало на амфетамин. В портфейла му открили още едно пликче с 0.57 грама канабис. Наркотичните вещества били иззети по надлежния ред. Разследването продължава в рамките на образувано по случая досъдебно производство по описа на РУ-Кула.  
Също в неделния ден, в 15:30 часа, столичанин сигнализирал в РУ-Белоградчик за това, че при посещение в наследствената си, необитаема вила в землището на с. Гюргич открил две кофи със суха трева и изразил съмнение, че е канабис. Пристигналата на място оперативна група извършила оглед в присъствието на собственика. Разследващите установили две кубовидни пластмасови кофи с размер 24х24Х24 см. Тревистата маса в тях реагирала на канабис при полевия наркотест. Работата по случая продължава, в районното управление е образувано досъдебно производство. 
Около 30 души са били задържани за наркопрестъпления от началото на 2022 г. до днес на територията на Видинска област. Това съобщиха от пресцентъра на видинската полиция в отговор на въпрос на БТА. Само за последния месец и половина - от началото на септември до днес, видинските полицаи са задържали за притежание на наркотици  общо 13 души, като най-младият е бил на 15 години, а най-възрастният - на 33 години, показва справка в официалните бюлетини на Областната дирекция  на МВР (ОДМВР).
Задържаните наркотици са канабис, метамфетамин, амфетамини и екстази. По случаите са образувани досъдебни производства. От ОД  на МВР допълват, че по линия „наркотици" видинската полиция от началото на годината разследва 27 престъпления, от тях 24 са досъдебни и 3 бързи производства. 
От началото на годината до средата на септември 2022 г. в хода на проведени специализирани операции и извършени полицейски проверки в област Видин служителите на реда са установили над 23 лица, управлявали автомобили след употреба на наркотични вещества. По случаите са образувани 10 досъдебни и 13 бързи производства, допълват от видинската полиция.