Едни от най-ярките театрални събития от България, Косово и Северна Македония стават част от първото издание на Балкански театрален фестивал, организиран от Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград. Осем спектакъла ще бъдат играни на три сцени, предвидена е и паралелна програма, съобщиха за БТА от благоевградския театър. 
Началото на фестивала ще бъде поставено тази вечер от 19 часа с премиерното за театъра в Благоевград заглавие „Момчето от последния чин“ от Хуан Майорга, с режисьор Тея Сугарева – Савова. 
В рамките на фестивала публиката ще гледа моноспектакъла на Христо Мутафчиев „Плач на ангел“; „Дани и дълбокото синьо море“ на Градски театър „Беким Фехмиу“ (Призрен, Косово); „Нирвана“ от Константин Илиев (Театър 199 „Валентин Стойчев“); „Кислород“ от Иван Вирипаев, (НУ Народен театър Битола); „Дом за овце и сънища“ – моноспектакъл на Здрава Каменова (организация „36 маймуни“); моноспектакълът на Снежина Петрова „Една българка“ по разказа на Иван Вазов (Сдружение „Легал арт център“). Финал на фестивала ще постави представлението „Амадеус“ от Питър Шафър на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна. 
Паралелната програма предвижда борса за проекти с онлайн стрийминг на четения на маса с актьори, подготвени от трима млади режисьори – Николай Йорданов, Надя Панчева и Любомир Колаксъзов, обяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Благоевград директорът на ДТ „Никола Вапцаров“ Маргарита Мачева. 
Тези млади режисьори избраха по една класическа пиеса, като освен четенето на маса, те ще разкажат за своята концепция и как биха направили съответната пиеса, как биха я превърнали в спектакъл. Главната цел на този проект е техните идеи да намерят място за реализация, ще се обърнем към директорите на останалите театри да гледат тези представяния и се надявам, това да помогне да реализират своите идеи, каза още Мачева. 
Финалът на Балкански театрален фестивал ще бъде поставен с 3D мапинг на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград. 
Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ – „Конкурс за субсидии за проекти с национално значение за 2022“ и със съдействието на Община Благоевград. БТА е медиен партньор на първото издание на Балканския театрален фестивал.