Министерството на енергетиката няма да внася предложение за двойна тарифа на тока за битовите потребители, съобщиха от ведомството. Идеята в зародиш отпада десет дни след лансирането ѝ, а причината са „постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа“, се изтъква в информация до медиите.

Възможността за въвеждане на две тарифи бе представена на 13 октомври от вицепремиера и министър на транспорта Христо Алексиев и енергийния му колега Росен Христов. Тя бе част от пакета компенсации за домакинствата и бизнеса, който служебното правителство изготви в отговор на кризата.

Философията накратко гласеше, че ако потребяваш до едно количество, ще плащаш една цена, а над определено потребление цената ще по-висока. С други думи, идеята бе за уязвимите групи от населението тарифата да е по-ниска, а за тези, които ползват повече, за да „си греят басейните или копаят биткойни“, както се изрази тогава Алексиев – по-висока.

Днес позицията на енергийното министерство гласи, че вече...

не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока“.

Служебното правителство е категорично още, че няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. „България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток“, заявяват от енергийното ведомство.

Оттам посочват още, че полагат се „всички усилия да се задържат и дори намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 01.01.2023 г.“. Заявката е, че при непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите.

Министерството на енергетиката увери още, че работи по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение. „Силно се надяваме проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара“, пишат още оттам.