Нели Пигулева е новият председател на Обществено-експертният съвет за култура към Община Русе. Тя замени на поста досегашния председател Теодора Евтимова, директор на РБ „Любен Каравелов“.
Нели Пигулева е дългогодишен журналист във вестник „Утро“, поетеса, литературен критик и преводач. Следи културния живот в Русе от десетилетия и не само го познава детайлно, а и има аргументирани позиции, които защитава в интерес на повишаването на неговото качество. Нейни публикации в „Утро“ за избора на почетни граждани на Русе, за нужните промени в регламента на Награда Русе /на която тя самата е носител/, за работата на театрите и операта в града, са еталон за мнение на журналист и експерт, воден не от емоции, а от желание за връщане към високите стандарти на качествения обществен живот. 
До избора на Нели Пигулева се стигна след явно гласуване на присъстващите членове на съвета. За председатели бяха предложени още арх. Венцислав Илиев и Теодора Евтимова, които си направиха отвод, както и Димитър Липовански, който не присъстваше на заседанието и съответно неговата кандидатура не беше разгледана.
Като точка от дневния ред на заседанието беше разгледано и предложение на Ваня Георгиева от Сдружение „Стенд Арт“, касаещо Културния чек за всички дванайсетокласници от русенските училища, който ще бъде въведен от 1 ноември. Идеята й е свързана с проследяване на избора им, като по този начин ще се измери ефективността на мярката и ще се анализират предпочитанията им - кои културни институти и кои спектакли от репертоарните им планове са били избрани за посещение с културен чек.
Дискутирана бе и процедурата за избор на почетни граждани на град Русе.
На следващото заседание ще бъдат разгледани предложенията за културния календар на Община Русе за 2023 г. и идейния проект на фестивала Мартенски музикални дни.