Палеонтолози от Природонаучния музей на Северна Каролина, САЩ, са открили вкаменелости от пернати щраусоподобни динозаври на дъното на река Мисисипи, съобщи Скай нюз.
Изследователите са се натъкнали на няколко фосила на речното дъно. Сравнявайки пропорциите им, учените са стигнали до заключението, че намерените кости са от два различни екземпляра от т.нар. орнитомимозаври. 
Единият от тях е тежал над 800 килограма. Палеонтолозите смятат, че към момента на смъртта си този екземпляр все още е растял. Това го превръща в един от най-големите известни орнитомимозаври, бродили по Земята в периода късна креда преди 101 до 66 милиона години. 
Намерените вкаменелости са на възраст около 85 милиона години, което дава рядък поглед към един слабо проучен период от еволюцията на динозаврите в Северна Америка.
Известни като динозаври, имитиращи птици, орнитомимозаврите са изглеждали като щрауси с малки глави, дълги предни крайници и силни крака. В хода на еволюционната си история пернатите динозаври са достигнали гигантски размери. Тези, които са еволюирали през ранната креда преди 145 до 101 милиона години, са били значително по-дребни с тегло до 12 килограма. 
Изследването е публикувано в сп. "Пъблик лайбръри ъв сайънс".