Българските музеи имат нужда от промяна, коментира директорът на Русенския музей проф. Николай Ненов.
По думите му една от най-големите промени трябва да бъде в начина на мислене. 
„Всички казват, че няма пари. Не е вярно, защото всъщност няма добри идеи. Когато се появят добрите идеи, в съчетание с опита и с добрите практики, парите ще дойдат“, каза проф. Ненов.
От вчера в Русе се провежда „Панаир на музейните изложби“, който събира директори, пиари, куратори и специалисти, работещи в сферата на музеите, наследствата, мобилността на колекциите и културните сътрудничества от България и чужбина. 
„Форумът се организира от Министерството на културата и от Регионалния исторически музей в Русе. Той е създаден за да осъществи промяна в българските музеи, за да покаже творчеството на музейните специалисти, които създават изложби с дълъг живот, пътуващи из цялата страна“, обясни проф. Ненов. 
Във форума участват 82 специалисти от цялата страна, както и гости от Малта, Литва, Румъния, Република Северна Македония. 
По думите на проф. Ненов музеите имат бъдеще. Те не са само пазители на памет, съкровища, но преди всичко са ценни за местните общности.
Сред най-важните въпроси, които ще бъдат обсъждани в дискусиите попада активността на музеите. 
„За кого работят музеите е важна тема, тъй като определя тяхното бъдеще. Много често в България музеите сякаш работят сами за себе си и са си ценни. Но това не е важността на музея. Музеите трябва да работят, търсейки тези общности, които ги ценят - местните общности, за да представят местни наследства, по-големи общности от хора, които се интересуват например от темата за римското наследство. Силата на музеите е да работят с повече общности“, каза проф. Ненов.
Публиките очакват от музеите да са по-близо до хората. Тъкмо затова форум като „Панаир на музейните изложби“ е мястото, което работи, за да направи българските музеи по-добри и в по-голяма степен видими.
Той обясни, че събитието има и конкурсна програма, като за наградите на Министерството на културата са заявили участие 12 изложби, а ще бъдат наградени четири в категориите „Самостоятелна изложба - за реализация и за концепция“, както и в „Съвместна изложба Ц за реализация и за концепция“. Други 176 изложби са публикувани в обновения каталог на музейните изложби - 2022, които са съставени от 51 музея. Каталогът има и онлайн издание.