Окръжната прокуратура внесе вчера в съда обвинителния акт за убийството на Еранухи Пехливанян, съобщи окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. От Окръжния съд информираха, че предстои насрочване на делото в разпоредително заседание. 
Съпругата на собственика на веригата аптеки „Астра“ Бедрос Пехливанян бе похитена на 11 януари тази година и жестоко убита. Три дни по-късно в полицията постъпва сигнал за изчезването й от близките й. По време на разследването полицията арестува на 17 януари. 50-годишния Гарабед Веринян и 56-годишния Михаил Михов.

На двамата са повдигнати три обвинения - за отвличане, като Михаил Михов се е представил и за служител на МВР, за грабеж на сумата от 65 000 лева, както и за умишлено убийство с цел прикриване на другите две престъпления. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна.
Прокурор Георгиев обясни, че за грабежа е предвидено и наказание конфискация на имуществото. На двамата обвиняеми са запорирани всички банкови сметки, леки автомобили и недвижими имоти. 
По делото има разпитани 10 свидетели и са назначени 25 експертизи. От двамата обвиняеми са иззети около 25 000 лева, които са част от грабежа, а също полицейската униформа, с която е бил облечен Михаил Михов, документи, лекият автомобил, с който са се придвижвали, както и инструменти.
Двамата обвиняеми са с постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ от 17 януари т.г. и се намират в затвора в Белене.
Убийството на Ери потресе Русе с нечовешката си жестокост.
Привечер в деня на похищението тя излиза от аптека „Астра“ срещу паметника на Альоша с 20 000 лева в нея и се насочва към автомобила си на паркинга пред сградата на НАП. Там е пресрещната от бъдещите си палачи. Единият - Михов - е облечен в полицейска униформа и носи използваната от спецсилите маска с прорези за очите, представя се за служител на МВР и иска личната карта на Ери за проверка. Спокойна, че говори със служител на реда, и знаеща, че няма от какво да се притеснява, жената дори за миг не допуска какво предстои.
Кошмарът за нея започва, когато „полицаят“ й слага белезници и я натиква грубо на шофьорското място в колата й, сяда до нея и започва да я направлява накъде да кара. Джипът е с автоматична скоростна кутия и Ери може да шофира дори с оковани ръце. Потегля по заповед към бул. „Придунавски“ покрай болница „Канев“. Съучастникът ги следва с друга кола. Следва ново нареждане и първият автомобил завива и спира в една от пресечките вляво на „Придунавски“, след което жената по най-бързия начин е прехвърлена в другата кола. 
Там Ери е била заставена да проведе два телефонни разговора със съпруга си и да настоява да не я търси в близките няколко дни, тъй като е много уморена и ще си почива. Още там сумата от 20 000 лева й е отнета, но със заплахи бандитите разбират, че в семейната къща в района на стария родилен дом има още пари. 
Ери е отведена до жилището, откъдето извергите вземат още 45 000 лева в българска и европейска валута.
В това време съпругът й Бедрос Пехливанян е извън града и това е добре известно на двамата похитители, които се познават със семейството. 
След взимането на парите бандитите решават да убият жертвата си, тъй като категорично ги е разпознала - видяла е лицата им отблизо в осветената къща, чула е гласовете им и е видяла колата, в която е била прехвърлена. Откарват я извън града по поречието на Русенски Лом, удушават я и я скриват в храстите в района. На следващия ден трупът е разчленен и частите са хвърлени в реката близо до Иваново.
Двамата убийци имат регистрации в полицията за различни неща.  
Бившият джудист Веринян е извършил бракониерски лов, макар че е имал разрешително за ловец. Имал е и регистрация за иманярство. 
През далечната 1993 година Михов пък е бил съден за подкуп като служител на митницата и уволнен. 
В момента на извършване на престъплението и двамата са били безработни. Всъщност Веринян, който добре познавал семейството на жертвата и е получавал помощ от него, нямал нито един официален работен ден в живота си. През юни той поиска да излезе от ареста и адвокатът му разви версията, че той бил участвал в кървавото престъпление под заплаха с пистолет от Михов, че ако не му съдейства, ще убие него и цялото му семейство. Предстои да се чуе и версията на защитата на съучастника му, която едва ли ще бъде близка до тези твърдения.