САЩ наложиха нови санкции на Русия заради войната в Украйна. Този път те се въвеждат срещу мрежа, която Вашингтон обвини, че осигурява военни технологии и такива с двойна употреба за крайни потребители, намиращи се на руска територия, предаде Ройтерс.
Американското министерство на финансите обяви, че санкционира руския гражданин Юрий Юриевич Орехов, когото обвинява, че е агент за покупки, и две от компаниите му - "Норд-Дойче Индустрианлагенбау" и "Опус Енерджи Трейдинг".
Заместник финансовият министър на САЩ Уоли Адейемо каза, че в резултат на санкциите и затегнатия контрол върху износа, наложени от широка коалиция от съюзници на Вашингтон срещу Русия, тя все по-трудно си набавя "материали и технологии", необходими ѝ за войната.
"По наши данни тези мерки имат пряко отражение върху ситуацията на бойното поле, в отчаянието си Русия е стигнала дотам да се насочва към по-нискокачествени доставчици и остаряло оборудване", каза той.
Държавният департамент на САЩ съобщи, че Вашингтон, Париж и Лондон са поставили вчера съвместно въпроса за предполагаемите ирански доставки на дронове за Русия по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, съобщи говорителят на американското външнополитическо ведомство Нед Прайс.
"Изразихме сериозното си безпокойство от придобиването от Русия на тези безпилотни летателни апарати (БЛА) от Иран", каза говорителят. "Вече разполагаме с множество доказателства, че тези БЛА се използват за удари по украински граждани и критична гражданска инфраструктура."
"Няма да се поколебаем да използваме нашите санкции и всички съответни механизми срещу всички замесени в тези доставки", каза Прайс.