Медиците от Центъра за спешна медицинска помощ в Русе протестираха вчера срещу ниските трудови възнаграждения. Лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари настояват и за редица други увеличения.
Фелдшерът Боян Българинов заяви, че сред основните искания са промяна на категорията труд - от трета да премине във втора, както и достойно заплащане, обвързано с минималната работна заплата.
„Например шофьорите на линейки да получават три минимални работни заплати, като това да бъде основна база за надграждане на възнагражденията и за останалите служители“, обясни Българинов.
Медиците искат увеличаване на средствата за ваучерите за храна, както и заплащането за нощен труд. 
„Искаме да има и Закон за Спешната помощ - да се знае кое е спешно и кое е неотложно състояние, да има глоба за повикване на линейка, ако състоянието на пациента не е спешно. Да има ефективни присъди за нападение над медици, да се привличат и млади кадри“, каза още Българинов.
В Центъра за спешна медицинска помощ в Русе и във филиалите в областта работят около 170 служители, а по щат трябва да са 192. Млади лекари не са постъпвали на работа от повече от 10 години.
Недоволството беше част от националния протест на медиците от центровете за спешна медицинска помощ в страната.