Нов корпус към 28-о Средно училище "Алеко Константинов" в столичния квартал "Красна поляна" бе открит днес в присъствието на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, Ваня Кастрева, директор на Столичния инспекторат по образование, Иван Чакъров, кмет на район "Красна поляна", общински съветници и ученици.
Преди 106 години се поставя началото на Средно училище (СУ) "Алеко Константинов" на втория етаж в кръчмата, каза в своето слово на откриването Георги Георгиев. По думите му това показва, че българинът винаги е отделял сили и средства за образование. Днес сме тук, за да открием новия корпус, в който над 180 ученици ще потънат в света на науката и просветата. Георгиев пожела на децата да са здрави, любознателни и да пазят училището. Той каза, че Столичната община прави всичко по силите си за развитието на града и образованието в града. 
Началният етап на 28 СУ „Алеко Константинов“ до 2020-21 учебна година се помещаваше в сграда, изградена с етернитови плоскости, които са вредни за човешкото здраве. През 2021 г. тази пристройка към основната сграда беше съборена и започна строителството на новия корпус, в който да бъдат настанени учениците от първи до четвърти клас, припомни директорът на училището Станимира Стоева. Строителството продължи 24 месеца и на 19 октомври т.г. е официалното му откриване. Новата сграда се състои от осем модерно обзаведени класни стаи и една компютърна зала за компютърно моделиране, посочи тя.
Изградена е красива актова зала за тържества и просторна учителска стая. Инвестицията за новата сграда, включваща оборудването и компютрите, възлиза на три милиона и петстотин хиляди лева.Класните стаи разполагат с интерактивни дъски с камери и модерни мебели. Сградата е пригодена за деца с увреждания, разполага с асансьор и тоалетни, които да улесняват техния престой в училището. В новия корпус ще се обучават деца от начален етап - от първи до четвърт клас, около 180 деца.
Основен ремонт е направен и на двора на училището – изградена е нова вертикална планировка, обособени са нови игрища – футболно, баскетболно и волейболно, както и фитнес на открито.
Сградата е с модерна система за пожарна безопасност, която директно подава сигнал към СОТ и пожарната.
Средното училище „Алеко Константинов“ е най-старото училище в район „Красна поляна“ – на 106 години. Изградено е в близост до най-старото читалище в района - „Св. св. Кирил и Методий“, до църквата „Възкресение Христово“ и до единствения децентрализиран театър в София – театър „Ателие 313“. Така в центъра на района се обособява значим културен център с вековни традиции, посочиха от учебното заведение.