Най-голямата опозиционна сила в Турция поиска от Конституционния съд да отмени член 29 от спорен медиен закон, предизвикал критики към правителството, че се опитва да наложи цензура, съобщава информационният сайт Хаберлер.
Лидерът на Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу по-рано днес съобщи, че планират да предприемат подобна стъпка.
"Ще се обърнем към Конституционния съд с молба за спиране на изпълнението на член 29, а след това и с искане за отмяна на целия закон", заяви Кълъчдароглу.
Законът за борба с дезинформацията, популярен сред обществеността като закон за социалните медии, беше публикуван в турския държавен вестник и влезе в сила. 
Енгин Алтай, високопоставен член на НРП, е подал днес молба до Конституционния съд за спиране на действието на член 29 от закона.
"Това е закон, който (има за цел) да представи лъжите (на правителството) като истина, а истината - като лъжа, и не може да бъде приет", заяви Алтай пред репортери след внасянето на искането, предаде Асошиейтед прес.
Въпросният член гласи, че "Който публично разпространява невярна информация за вътрешната и външната сигурност, обществения ред и общественото здраве на страната с единствения мотив да създаде безпокойство, страх или паника сред населението по начин, способстващ за нарушаване на обществения мир, се наказва с лишаване от свобода от една до три години". Освен това положението предвижда увеличаване на предвиденото наказание, ако извършителят скрие истинската си самоличност или извърши престъплението в рамките на дейността на дадена организация, посочва Хаберлер. 
Според правителството законът е насочен срещу "дезинформацията" в пресата и социалните медии. Той разширява серия от стъпки по време на двете десетилетия на власт на Ердоган, които според правозащитни групи са имали за цел да заглушат независимите медии.