Регионалният историческият музей (РИМ) "Д-р Симеон Табаков" в Сливен започва нов международен проект, подкрепен финансово от Министерството на културата, съобщиха от културната институция.
В издирването на археологически обекти и изучаването на древни ландшафти по поречието на река Тунджа в землището на сливенското село Крушаре ще се включи екип от утвърдени специалисти. Научен ръководител на проекта е д-р Веселин Игнатов, РИМ - Сливен, а негови заместници са доц. д-р Николай Сираков, директор на РИМ - Сливен, и гл. ас. Богдан Атанасов от Нов български университет. В проекта ще участват археолози от Исторически музей - Карнобат,  Чикагския университет, САЩ,  университета в Хайделберг, Германия, Нов български университет.
На 17 октомври е започнало обхождането и теренното проучване край село Крушаре, което ще продължи 21 дни, каза пред репортер на БТА Мария Павлова, експерт по връзки с обществеността към музея.
През миналата година РИМ - Сливен участва в друг международен проект "Ландшафтна археология в област Сливен", заедно с Нов български университет и университета в германския град Кил. Учените правиха поредица от изследвания на палеосредата в областта, като целта е да се стигне до информация за климата и екологичното равновесие през бронзовата и ранно-желязната епоха.