Стипендиите "Фулбрайт" и възможностите за образователен обмен за академичната 2023/2024 година бяха представени в Голямата конферентна зала в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), съобщи пресцентърът на висшето училище.
Събитието откриха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и изпълнителният директор на комисията "Фулбрайт" Анджела Родел. Специални гости на форума, онлайн, бяха представители от Бизнес факултета на Атлантическия университет във Флорида (Florida Atlantic University).
Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, който също е стипендиант на програмата, приветства участниците и гостите, и подчерта важността на събитието. "Като ръководство на университета насърчаваме усилията на хората, които искат да извършат този образователен, академичен и научен обмен, защото такива програми могат да променят живота и кариерата Ви. Науката се развива на базата на сътрудничество между изследователски екипи, с участието на световни учени и в тази връзка посещението в един американски университет по линия на програмата "Фулбрайт" е възможност за развитие. Искам да пожелая на всички куража да вървят по този път. Това е ценно не само за тях и университета, а и за икономиката на България", посочи ректорът.
Изпълнителният директор на комисията "Фулбрайт" Анджела Родел отбеляза важността на дългогодишното партньорство с УНСС и факта, че много преподаватели и студенти са били стипендианти на програмата. Тя обърна внимание на това, че програмата позволява и на американски граждани да дойдат в България с изследователска или преподавателска цел, като даде за пример своето обучение в Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Анжела Родел представи възможностите за кандидатстване за стипендиите "Фулбрайт" за учени, изследователи, докторанти и студенти.

Онлайн във форума се включиха представителите от Бизнес факултета на Атлантически университет Флорида, които предоставиха информация за възможностите за мобилност по програмата в техния университет.
Организацията на събитието беше осъществена от доц. д-р Янко Христозов, главен секретар по международно сътрудничество на УНСС.
На събитието присъстваха също зам.-ректорът по научноизследователската дейност и международното сътрудничество доц. д-р Михаил Мусов, и зам.-ректорът по дигитализацията и киберсигурността доц. д-р Росен Кирилов.