Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания в с. Опицвет, в близост до София, е първият център за възстановяване и работа с деца с онкохематологични заболявания. Той цели да осигури подкрепа за децата и техните семейства за преодоляване на емоционалните последствия от болестта. Част от дейностите, които предлага центърът, са психологическа подкрепа, арттерапия, рекреационна терапия, игри на открито и много други.
Центърът работи вече две години, а в неделя, на 16 октомври, предстои той да получи името на белоградчишкия епископ Поликарп. За това разказа в интервю за БТА Пламен Белчев, организатор дейности на възстановителния център.
Самият той нарича центъра „Спасителният дом за нашите деца“ заради емоционалните последствия, които нанася болестта върху децата и техните семейства. Белчев обясни, че лечението на заболяването е продължително, но съвременните методи на медицината дават огромни шансове за излекуване – над 85 % при децата. 
Децата идват със семействата си и с тях се провеждат редица дейности. Имаме психолози, психотерапевти, имаме закрит плувен басейн, спортен център. На 300 метра от центъра се намира и язовир, има и лодки за разходки, разказа той и добави, че преди всичко терапията, която се извършва, е психологическа, защото мнозинството от децата с онкологични заболявания нямат двигателни проблеми. 
В България годишно средно се разболяват между 150 до 200 деца, каза Белчев. Времето, което могат да прекарат децата в центъра, е от седем до десет дни – от два до три пъти годишно, за да могат да го посетят всички деца, които се лекуват от онкологични заболявания, добави той. Имаме три вида събирания (лагери). Единият е за семействата, вторият е за порасналите деца- тийнейджърите, както и за семейства, изгубили децата си, каза Белчев. 
Центърът посещават предимно деца с приключило лечение, но по изключение, с разрешение на лекарите, и деца на поддържаща терапия, обясни той. 
Центърът разполага със седем къщи и могат да бъдат настанени общо 36 души. Построен е по инициатива на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания“ и е финансиран със средства по европейска програма и дарения, каза още Белчев.