Новият народен представител от „Демократична България“ Иван Белчев е от Русе, по професия е IT специалист, а по призвание - организатор на инициативи в сферата на екологията, подобряването на градската среда, спорта и туризма. Дълги години е учил и работил в Германия, а след завръщането си в Русе се сблъсква с проблемите и грижите на съгражданите си. Благодарение на придобития опит в чужбина, стартира доброволчески дейности, които имат за цел да подобрят средата на живот. Завършил е Немската гимназия в Русе, придобива бакалавърска степен „Промишлен дизайн“ в Русенския университет, а магистърска степен „Комуникационен дизайн“ в Манхайм, Германия.
Участва активно в екологични становища за замърсяващи производства в Русе и вижда нуждата от законови промени. Заедно с екипа си от доброволци анализира замърсяванията на въздуха в Русе посредством данни от датчиците, разположени в целия град и до предприятията. Тези анализи служат за основа в честите му изказвания и становища пред институциите. Така се спират нови замърсяващи производства и се извършва граждански контрол над предприятията замърсители.
Основател е на „Ruse GO“ - клуб, който има за цел да подобри средата на живот на русенци чрез туризъм, спорт и еко дейности. През активния сезон организира ежеседмични походи в Природен парк „Русенски Лом“. Проектите му са носители на множество награди.
През 2014 година създава платформата „Писмо до кмета на Русе“, в която граждани споделят проблемите на града. Тя се следи и от общински служители и сигнализираните в нея неотложни ситуации се разглеждат бързо.
На изборите на 3 октомври заедно с Драгомир Драганов /ГЕРБ-СДС/ стана един от двамата кандидати, които влязоха в парламента благодарение на преференциите. 
Баща на две деца.

- Г-н Белчев, вие сте едно от двете опровержения сред новите русенски депутати, че в листите на партиите и коалициите има избираеми и неизбираеми места. Дава ли ви друго самочувствие това?
- Бил съм кандидат за народен представител вече три пъти. Тези три предизборни кампании ми дадоха безценен опит как моите послания да достигат до хората. Съвсем нормално е това да води и към повече разпознаваемост на даден кандидат и повече преференции, ако той не е разочаровал потенциалните избиратели. Радвам се, че за трети път имаше растеж на преференциите и вотът на избирателите ми успя да пренареди листата, така че от 4-то място да отида на 2-ро. Не става въпрос за моето самочувствие, а за това на избирателите ми, които този път успяха да ме назначат на работа в името на нашата местна общност и българския народ, разбира се. Чакаме здрава работа, седмични пътувания по маршрута Русе-София и политически решения с цел повишаване качеството на живот на всички българи. 
- Как се печелят преференции, водихте ли някаква специална кампания за това?
- Ако не бях деен в общността, към която се причислявам, нямаше как да получа нейното доверие.
На първо място аз работя доброволно по различни каузи
за моя роден град. Темите за екологията, туризма, спорта и доброволчеството не са ми чужди, имам организирани стотици безплатни събития, където аз и други доброволци са помагали. Силното ми качество е в това, да организирам хора около себе си, да ги обединявам в благородни инициативи. Правим го с една единствена цел - да активизираме Русе и региона, защото той има нужда от пробуждане. Успяваме. Вече над 8 години стимулираме гражданското общество чрез групата „Писмо до кмета на Русе“, над 6 години създаваме връзката между нуждаещите се от кръвопреливане и безвъзмездните кръводарители, над 5 години съществува спортен клуб „Ruse GO“, чрез който хиляди хора са се докоснали безплатно до спорта и туризма. Миналата година поставихме основите на сдруженията „СъГраждани“, „Дишай, Русе“ и „Проект 7000“, които вече са показали какво могат и ще се борим за устойчивост във времето. Ще продължаваме да го правим, въпреки новите предизвикателства пред мен. Всичко трябва да идва от сърцето и хората го усещат. Там където няма искри, няма огън. Така се печели доверие. 
- Какви са очакванията ви от парламента? От много страни му предричат кратък живот, въпросът е какво може да се свърши за срока на съществуването му?
- На първо място ще имам поне две седмици интензивно запознаване с механизмите на Народното събрание - от чисто кой кой е през как да получа най-бързо информация до начините да представя своите виждания, да задавам въпроси и да постигам решения на проблемите. С подкрепата на колегите ми от „Демократична България“ този процес ще е лесен. Но дори и тогава ще имаме множество съвещания и казуси, които не търпят и ден отлагане, и 
ще даваме нашите предложения в името не само на нашите избиратели
а и в името на народа. Целта на всеки един народен представител и партия е да имаме работещ парламент, който да удържи на натиска както на световните кризи, свързани с икономиката и войната в Украйна, така и вътрешните проблеми в България. 
Дори и срокът на това Народно събрание да е кратък, ще има възможност за задаване на въпроси и даване на предложения, свързани с конкретни казуси на Русе и региона.
- През последните години десницата в Русе преживя смяна на поколенията. След отказа на Митко Кунчев да се кандидатира за депутат, начело на листата на „Демократична България“ последователно се спускат хора от националното ръководство. Оценка ли е това и влияе ли това на изборните резултати?
- Митко Кунчев е човек, от който се уча. Той има огромен опит като дългогодишен директор на МГ „Баба Тонка“ в Русе и с него 
работим по становища за подобряване на образователната система в национален мащаб
Свързва ни не само общите политически виждания за една бъдеща демократична България, а и темите за подобряването на работатата на институциите, развиването на гражданското общество, създаване на по-благоприятна среда за децата в училищната система. 
След като Митко Кунчев се оттегли като кандидат за народен представител, русенци се запознаха с водачите на листите на „Демократична България“ - Стефан Тафров, дипломат с огромен опит като посланик в Италия, Великобритания и Франция, постоянен представител в ООН в Ню Йорк; и Надежда Йорданова, министър на правосъдието в 47-то Народно събрание, юрист с експертни знания в областта на административното и търговското право. „Демократична България“, както и други партии и коалиции, поставят за водачи на листите хора с опит и обществено доверие. 
Въпреки че в началото на този процес, ние, членовете на „Да, България“-Русе, бяхме против водачите да не са местни, те се доказаха
като силни екипни лидери и резултатите бяха налице - както Стефан Тафров, така и Надежда Йорданова получиха правото да бъдат народни представители от област Русе. 
- Известен сте като активист главно по екологични, но и по обществени проблеми, накъде ще насочите усилията си като народен представител?
- Ще продължавам да работя по темите, които са най-близко до мен, а именно екологията, подобряване на градската среда, туризма, спорта, насърчаване на доброволчеството, кръводаряването, образованието в детските градини и училищата, силен контрол и санкции за неспазване на правилата на нашето общество. 
Освен всички тези теми, по които изпитвам страст и силна надежда, 
ще работя и в сферата на моята професия като IT специалист за намаляване на бюрокрацията чрез дигитализация
за да не си губят времето хората по опашки, ходене от гише на гише и от една институция в друга, а всичко да е достъпно в дигитален и машиночетим вид, да може навсякъде във всяка една институция в цяла България да се подписват документи и да се плащат онлайн.
- Какви конкретни действия ще предприемете, за да диша Русе чист въздух?
- Работя за чист въздух в Русе от 5 години. Много становища съм писал, работил съм в различни групи, членувам във формални и неформални обединения по темата, снимал съм видео и фотоматериали за предприятия замърсители, участвал съм в протести, давал съм решения, които са се реализирали и ще ви кажа едно - темата за въздуха е болна не само за русенци и региона, а и за цяла България. 
Тук имаме сериозни проблеми с контрола - няма достатъчно техника и служители, които денонощно да могат да реагират
и в рамките на минути да замерват замърсяването на въздуха, водите и почвата. Липсват датчиците, които да уловят общата химия във въздуха и посоката на вятъра, за да могат със сигурност да определят откъде идва замърсяването. Мобилните станции със специалните измервателни уреди са една за няколко области - как една такава станция може да реагира, ако имаме проблем в Русе между 3 и 5 сутринта? Все проблеми, за които са нужни средства, които обаче ги има в бюджета, но те се използват за тотално ненужни начинания. Трябва да се проверят документите под лупа на предприятията замърсители и да видим дали няма несъответствия с разрешителните и реалното производство. Институциите вече ще ми съдействат много по-бързо, ще работим рамо до рамо с екоминистерството, ще правя инспекции с тях. Нужен е закон за миризмите, който не е новост в Европейската общност, но в България той липсва. Ще работя с голям екип от специалисти, за да можем да постигнем чистотата на въздуха навсякъде в родината ни.
- Да разширим темата - след завършване на университет в Германия и успешна работа там, се връщате в България, в Русе. Разминаха ли се очакванията ви с действителността, не си ли зададохте поне веднъж въпроса „Защо си го причиних?!“, не ви ли е минавало през ума да поемете по обратния път?
- Завърнах се завинаги! Придобих необходимия опит и знам как искам да изглежда България в бъдеще. Тук е пълно с небивалици, които ги няма в чужбина, и всеки, който е живял или е стоял по-дълго време навън, може да го потвърди. Съществува и обратното - България е едно от малкото места в Европа с толкова девствена природа, нови възможности и топли човешки взаимоотношения.
Баланс между двата свята има и той трябва да бъде намерен
Подкрепям възможността за избор на всеки един българин да определя къде иска да живее. Почти всички българи в чужбина искат да се върнат в България, но не знаят как да го направят, виждат проблемите в здравеопазването, образованието и инфраструктурата. Политиката е затова - да намерим начин да подобрим целия спектър от структури, за да могат както хората, живеещи в България, така и тези, които искат да се върнат тук, да я изберат за свой сигурен дом.
- Сега имате най-високата трибуна за огласяване на проблемите на Русе и България и достъп до лостове за решаването им. Какво е нужно, за да се ускори развитието на града и на страната и какво ще предприемете?
- Имаме огромно разделение между Северна и Южна България в инвестиции, инфраструктура, развитие на туризма и в други сектори, което води до намаляването на население в нашата половина и задълбочаване на разделението. 
Русе и регионът имат огромен потенциал, който е смачкван в последните 30 години тенденциозно
Инфраструктурни проекти, земеделие, екологични производства, туризъм, история и култура са в основата на възвръщането на силата на региона. Хората, живеещи тук, трябва да си го пожелаят и то ще стане. Не става само с мрънкане и незачитане на правилата. Не може да си затваряме очите пред нарушителите и да бъдем пасивни за проблемите около нас. Трябва да се действа сега. 
Когато се сблъскваш с проблемите и отсреща ти казват, че това няма как да стане, се мотивираш още повече и се обграждаш с хора, които са готови да помагат. Така се случва с мен и здраво ще работя за Русе и региона, които ще намерят достойното си място в една демократична България.