Заместникът на главния прокурор Десислава Пиронева и прокурор Марияна Лилова от отдел „Международен” при Върховната касационна прокуратура (ВКП) участваха в Хага в четвъртия форум на главните прокурори на държавите членки от Европейския съюз (ЕС) и Южните страни партньори - EuroMed Justice, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
Междуинституционалната група за сътрудничество по наказателни въпроси – EuroMed Justice е създадена през 2018 г. под патронажа на главния прокурор на Испания. Основен приоритет на групата е засилване на сътрудничеството между държавите членки на ЕС и Южните партньорски държави (Алжир, Египет, Израел, Йордания, Мароко, Ливан, Палестина и Тунис) по линия на противодействие на тероризма, трансграничната организирана престъпност, трафика на хора и пресичане на потока на незаконно придобити активи.
В срещата, която се проведе на 12 и 13 октомври в Хага, Кралство Нидерландия, участваха и представители на Евроюст, сред които и президента Ладислав Харман, представители на Европейската комисия (ЕК), на групата Краймекс, на Консултативния форум на главните прокурори, на Мрежата за съдебно обучение и други.
Програмата беше концентрирана върху въпроси от интерес за членовете на Евроюст и техните партньори от Средиземноморския регион, свързани със съдебното сътрудничество по разследване на трансграничната престъпност. Дискусиите поставиха фокус и върху предизвикателствата пред членовете на EuroMed Justice, произтичащи от нарастващия миграционен натиск върху външните граници на ЕС, в това число и България.
Отчетен е постигнатият прогрес по приоритетите, поставени от участниците по време на миналогодишната среща. На миналогодишния форум е приета първата по рода си „Междурегионална стратегия за съдебно сътрудничество“ с приоритет в областта на изграждането на обща политика между държавите за противодействие на контрабандата, на трафика на мигранти и възстановяването на активи, придобити от престъпна дейност, посочват още от прокуратурата.
Според данните в месечния доклад на МВР за миграционната обстановка в България, през периода януари-август 2022 г. са задържани общо 9918 граждани на трети страни. От тях на вход на държавната граница – 1292, на изход без регистрация – 1378, а установени в незаконен престой във вътрешността на страната са 7248 лица. Спрямо общия брой на задържаните през същия период на 2021 г. (4934) се отчита два пъти увеличение, посочват от вътрешното ведомство.