Дезертьори или обикновени граждани - противници на войната в Украйна, все повече хора бягат от властта на Кремъл и попълват редиците на руските кандидати за убежище във Франция, а междувременно въпросите около приемането им разделят Европа.
Три седмици след като Владимир Путин обяви "частична мобилизация" и седем месеца след началото на конфликта започват да се усещат първите удари по френската система за убежище.
"Откакто избухна войната в Украйна, ясно се очерта тенденция към покачване. През първите осем месеца от годината Френската служба за защита на бежанците и лицата без гражданство (OFPRA) регистрира 1420 молби за убежище от хора, пристигнали от Русия", съобщи на АФП службата, натоварена с предоставянето на бежански статут.
Така от януари до края на август са подадени почти толкова молби, колкото през цялата предходна година (1495), а конфликтът започна в края на февруари.
Това е забележимо увеличение, макар че "винаги минава известно време, докато даден факт се отрази на OFPRA", но "тенденцията е налице", добави агенцията.
И тя се засилва, потвърждава шефът на Френската служба по имиграцията и интеграцията (OFII) Дидие Лески, чиито служители регистрират случаите, разглеждани впоследствие от OFPRA.
От август до септември "има увеличение със 17 на сто", казва той и припомня, че заповедта за мобилизация е от 21 септември и последиците ще станат ясни едва през октомври.
"Страх от наборна служба"
Едно е сигурно, отбелязва OFPRA - увеличаването на молбите е тясно свързано с нахлуването в Украйна и мобилизацията: "В последните молби за убежище се говори за страх от наборна служба или насилствена мобилизация за изпращане на бойните полета в Украйна, или се демонстрира политическо противопоставяне на конфликта с всички средства".
По-рядко някои посочват, търсейки закрила, че са от "украински етнически произход" или са част от смесена двойка.
Явлението се наблюдава от месеци и в зоните за изчакване по границите, по-специално на летищата, където се насочват чужденците, недопуснати още на територията на страната, допълва ANAFE - Националната асоциация за подпомагане на чужденците по границите.
"Отначало пристигаха хора, критикували по един или друг начин войната в Украйна, макар дори само в социалните мрежи. Сега идват бягащи от мобилизацията", информира Шарлен Сез от ръководството на асоциацията, според която само във вторник десетина руснаци са били задържани на парижкото летище Роаси.
Именно в зоната за изчакване на летище Роаси репортер на АФП разговаря в края на август с руския войник Павел Филатиев, сражавал се два месеца в Украйна, който разкритикува офанзивата на Кремъл в дълъг разказ, качен в интернет, а след това потърси убежище във Франция.
За и против
"Щом научих, че командването иска да бъда осъден на 15 години затвор за разпространение на лъжлива информация (за руската армия, бел. АФП), разбрах, че там няма да постигна нищо и адвокатите ми не могат да направят нищо за мен в Русия", разказа той.
Въпросите около съдбата и настаняването на руснаците, бягащи от страната си, дълбоко разделят Европа, която предложи безпрецедентна закрила на украинските бежанци, но в случая се колебае между желанието да подпомогне опозицията срещу Владимир Путин и опасения, свързани по-конкретно със сигурността.
Германия заяви, че е готова да отвори за тях вратите си, но редица балтийски страни и Полша показаха враждебност, а Европейската комисия спомена, че това е "деликатен въпрос".
Броят на руските граждани, влизащи в съседна Финландия, нарасна двойно за часове след обявената мобилизация и Хелзинки също реши "значително" да го намали.
А Франция смята да поддържа политиката си за "приемане според международните конвенции", както отбеляза в края на септември Катрин Колона, министърка по въпросите на Европа и външните работи.
"Правото на убежище е конституционно признато във Франция, така че всеки случай ще може да бъде разгледан", заяви тя. Съответно ще бъде проучен "в зависимост от конкретното положение на всекиго". Точно обратното на "временната закрила", предоставяна на всички бежанци от Украйна.  
(БТА/Андрей Шарков)