Русе получи домакинството на турнир за Световната купа по кану маратон през 2023 година. През 2025-а пък езерото в Николово ще посрещне участниците на световното първенство с драконови лодки. Готови ли сме да посрещнем тези сериозни предизвикателства? С този въпрос се обърнахме към треньора в „Локомотив“ Евгени Недев, който в тясно сътрудничество с Община Русе и техническия директор на Световната федерация по кану-каяк Мартин Маринов издейства провеждането на маратона.

- Г-н Недев, до турнира остават само 8 месеца. Ще ни стигне ли това време да защитим претенциите си на домакини?
- Още в неделя ще имаме среща в Общината, на която трябва да се избере организационен комитет. Зам.-кметът Димитър Недев вече идва на езерото и се запозна на място с цялостната обстановка. Времето за работа наистина е малко, но се надявам, че ще се справим. Основният проблем е тръстиката, която превзема обширни райони от езерото. Това е изключително упорита растителност. Миналата година във взаимодействие с „Паркстрой“ се опитахме да я изрежем, но въпреки усилията ни резултатите не се оказаха дългосрочни. Освен това трябва да удължим състезателното трасе с поне 50 метра. В този участък тръстиката е прораснала до сериозни размери. Има два начина да се справим с нея. Първият е да получим специална машина за изсичането й. Такава работи в момента в резервата Сребърна. Имаме уверението, че ще ни бъде пратена. Проблемът на този етап е, че след като водата в езерото беше поизточена, нивото й е ниско. При тези условия машината не може да нагази и да работи ефективно.
- Какво правим тогава?
- Другият начин за справяне с тръстиката -  може да ви се стори чудноват - е бързото зарибяване на езерото с бял амур. Този вид риба се справя чудесно с растителността, тъй като се храни с нея. Доказано е. Такъв способ се е ползвал успешно още по времето на Сталин в бившия СССР. През миналата година 1000 екземпляра струваха 4000 лева, сега за същия брой сигурно ще трябва да се приготвят 5000-6000.  
- Тръстиката ли е най-големият проблем?
- Да! С всичко друго ще се справим. Има и нещо друго - една част от парка с езерото е общинска собственост, друга - държавна. Вярвам, че ще се работи в синхрон, защото сме задължени да защитим спортния авторитет не само на Русе, но и на България. Аз не се сещам за чак толкова много състезания, с които страната ни може да влезе в световните новини.
- Като споменахте държавата, каква ще е нейната пряка помощ?
- Българската федерация по кану-каяк ще кандидатства пред спортното министерство за отпускане на целева сума. Такава със сигурност ще бъде получена. В какъв размер ще е, не смея да гадая. После ще трябва да се наберат оферти от кандидати да свършат допълнителна работа по инфраструктурата.
- Като ще сме домакини, ще видим ли русенци на старта през юни?
- Задължително! По регламент всяка държава има право на по двама участници във всяка възрастова група - мъже, жени, юноши, девойки.