Служители на ГДБОП и Агенция „Митници“ са иззели документи и видеозаписи от Свободна зона-Русе в издирване на товара, посочен от Кремъл като взрив, предназначен за Керченския мост.
Според руската Федералната служба за безопасност на Русия (ФСБ) взривът е бил замаскиран в рула с полиетиленово фолио и изпратено от Одеса за Русе в началото на август. Посочва се конкретен договор на регистрирана в Русе фирма „Балтекс Капитал“ и неин договор за доставка от киевска фирма, както и имената на замесените според ФСБ граждани от Украйна, Грузия и Армения.
Тук обаче изниква поне един въпрос без отговор в руската версия - как пратката е успяла да стигне от Одеса до Русе, без да мине през Румъния? По всички познати методи за транспортиране - по въздух /априори изключен/, суша и вода това е невъзможно, няма логика.
Следва втори въпрос - защо руската страна замесва в случая само България и пропуска Румъния - също член на ЕС и НАТО? Тук логика лесно може да се намери. Румъния има твърда позиция за войната в Украйна и не показва никаква колебливост. Европейска и натовска България на свой ред има уклончива позиция и излъчва противоположни сигнали. Затова подобни твърдения без дори намек за доказателства лесно могат да намерят почва у нас и да предизвикат показни проверки, съпътствани от вълнения и напрежение в обществото или поне в определен сегмент от него, в целева група. Целта е постигната. 
Проверките са безусловно необходими. Държавата трябва във всеки момент да знае какво се внася и изнася през границите. Друг е въпросът какво може да се открие месеци след идването и отпътуването на товара. Откритото все пак явно дава достатъчно основания на служебния премиер Гълъб Донев да заяви съвсем категорично, че България няма нищо общо със случая.
Да се върнем в Русе.
Фирма „Балтекс Капитал“ има офис в Свободна зона от години, действаща е, а нейни представители са на разположение в Русе. Тя обаче не е регистрирана в България, а в Панама. Митническото й обслужване се извършва от „Тива Ком“, която обаче има грижа само за оформяне на документите за товарите. 
При мен вчера идваха държавни институции и служби, които изискаха информация. Всичко им е предоставено - справки, видеозаписи. Това коментира изпълнителният директор на Свободна зона в Русе Георги Стоилов и каза, че не може да даде повече информация.
„Ние нямаме никакво отношение към товара. Ние сме операторът на този контейнер, но от там нататък дали стоката е стигнала и къде, не знам“, коментира един от управителите на „Тива Ком“ Валентин Илиев. 
Той потвърди, че по документи в контейнера е имало строително фолио. 
„Ние го изпращаме към крайния получател, който ни е подаден от търговците. Обработваме документите и ги представяме пред митническите органи“, обясни Илиев.
По думите му товарът е пътувал от Украйна през Румъния за Бургас. Той не знае какво се е случило с контейнера след това. 
„Разберете, че днес минават 15-20 камиона с най-различни стоки. Ние сме чист спедитор. В контейнера знаем каква стока има само по документи. За това има контролни органи, които трябва да го проверят, преминавайки през граница. За мен няма нищо общо между камиона, контейнера и стоката с това, което е стигнало там“, обясни Илиев. 
По думите му позицията на държавата, че България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост е вярна.
Към този извод води и дори бегъл анализ на изнесената  от ФСБ информация, в която има доста подробности, които будят сериозно подозрение. Защо след пристигането в Поти на брега на Черно море в Грузия обявеният за бомба товар е трябвало да бие път в обратна на Крим посока чак до Ереван? Как после този взрив е пресякъл границите между Грузия, Армения и Русия, изминал е 1000 км на руска територия до база за търговия на едро в Краснодар, където е разтоварен и отново натоварен на камиона на загиналия при взрива Масур Юсубов? Без никой да го провери както трябва. След което безпрепятствено е пуснат на моста за Крим, който е едно от най-охраняваните съоръжения в света. Все въпроси без отговор.