Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) навърши 45 години.  Училището, което е със статут на Национален класически лицей към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, дава възможност за засилено изучаване на латински, старогръцки, старобългарски, история, философия и антична култура.
Националната гимназия за древни езици и култури "Свeти Константин Кирил Философ" е открита на 10 октомври 1977 г. в София от Комитета за култура благодарение на застъпничеството на тогавашния председател на Комитета за култура и изкуство Людмила Живкова и първия заместник-председател на Комитета и директор на Института по тракология при БАН проф. Александър Фол. 
За първи директор на гимназията е поканена Гергина Тончева, дотогава преподавател по български език и литература в 91-а гимназия (I Немска гимназия)  в София. Тя заема поста в продължение на 32 години – до 8 ноември 2010 г., и остава един от символите не само на класическото обучение, но и на българското образование като цяло. 
Дълги години Гергина Тончева води предмета „Любословие“ в осми клас и учи възпитаниците на гимназия да пишат есета – десетилетия преди есето да стане част от учебната програма по български и литература в страната. Приема за своя мисия да поддържа връзката между гимназията и Софийския университет, канейки университетски преподаватели в гимназията. Държи на приемствеността, насърчавайки завършилите висшето си образование възпитаници да преподават в училището. Гергина Тончева е носител на орден „Стара планина“ за изключителния й принос в областта на българската култура и образование.
Далеч преди времето на промените НГДЕК се позиционира като различно училище със свободен дух. Част от това е присъствието на учители, получаващи възможност да водят часовете си съобразно вижданията си за класическо образование. Един от легендарните учители в гимназията е Огнян Радев (1955-2015 г.), който преподава старогръцки език и антична култура. Той успява да възпита дълбоко уважение към историята, културата и езиците на Рим и Елада.
Част от традицията в Класическата гимназия е Античният празник в НГДЕК, на който учениците се маскират и поставят пиеси на старогръцки и римски автори.  
Класическата гимназия дълго време няма собствена сграда. До 1994 г. НГДЕК се помещава заедно с 12 СУ „Цар Иван Асен II”, а след това за известно време остава без покрив. Друго училище с национално значение – НМУ „Любомир Пипков“, предлага да сподели сградата си за кратко през 1995 г. След това Класическата гимназия се мести в Модерно предградие. От няколко години училището има и ранен прием за ученици в 5-и клас и използва две сгради – на Женския пазар и в Модерно предградие.
На всеки ученик,  завършил Националната гимназия за древни езици и култури, се подарява сребърен пръстен с инициалите на НГДЕК. Приемните изпити за гимназиалната степен са по-различни от тези за останалите гимназии - желаещите да учат в НГДЕК трябва да се подготвят и за изпит по история. Завършилите успешно лицейната степен - 11-и и 12-и клас, защитават дипломна работа пред комисия, определена със заповед на директора на НГДЕК или на декан на факултет на СУ "Св. Климент Охридски".
Сред завършилите гимназията са Алек Попов, Михаил Билалов, Росен Петров, Явор Гърдев, Георги Стайков, Самуел Финци, Георги Къркеланов, Теодора Духовникова, Николай Дойнов, Иво Сиромахов, Росен Петров, Анастас Герджиков, Корнелия Нинова, Огнян Златев, Арман Бабикян, Ивайло Цветков-Нойзи, Христо Петров - Ицо Хазарта и други. Представители на медиите като Добрина Чешмеджиева, Миа Сантова, Спас Кьосев, Кирил Вълчев също са възпитаници на гимназията. Повечето съученици поддържат връзка помежду си и никога не забравят училището. 
Юбилеят на НГДЕК ще бъде отбелязан с тържествен спектакъл в Народен театър "Иван Вазов" на 17 октомври.