Съвместни проекти, творчески обмен на оперни и балетни продукции, гостувания на разменни начала на певци, диригенти и режисьори предвижда подписания договор между Софийската опера и балет и Националния театър в Белград, съобщават от Софийската опера.
С два гала концерта в София и Белград, с участието на артисти от двете страни, ще започне творческото сътрудничество между двата театъра, за което се договориха директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов, генералният мениджър на Националния театър в Белград Светислав Гонцич и артистичният директор на операта към Националния театър в Белград Никола Мияйлович.
По думите им договорът е естествено продължение на традиционно добрите културни отношения между България и Сърбия, между Белградската и Софийската опера. Помнят се гостуванията на българските певци Стоян Попов, Румен Дойков и редица други на белградска сцена, както и изпълненията на техните сръбски колеги в София. 
Пламен Карталов поставя операта "Любовен еликсир“ от Доницети, за която получава наградата за най-добра режисура за сезон 2003/2004 г. на Белградската опера, а също и оперетата "Прилепът“ от Йохан Щраус. Постановките са посрещнати с възторг и се харесват изключително много на белградската публика, коментират от Софийската опера.
Никола Мияйлович е един от предпочитаните гости на сцената на Софийската опера. Публиката го аплодира в премиерите на "Симон Боканегра" и "Трубадур“. Участвал е в постановките на "Травиата“ и "Бал с маски“, както и в традиционните Новогодишни концерти.