На портала за обществени консултации на Министерския съвет е публикуван проект за Секторна стратегия за развитие на електронното управление в Агенция „Митници“ – „е-Митници“ 2021 г.-2027 г. и на Пътна карта за изпълнение на Секторна стратегия за развитие на електронното управление.
Коментари и предложения по проекта се събират до 10 ноември.
При развитието и въвеждането на Институционалната архитектура на АМ се спазват извикванията на Закона за електронно управление и всички подзаконови актове по прилагането му, Закона за киберсигурност и всички подзаконови актове по прилагането му, Закона за защита на класифицираната информация, Закона за защита на личните данни и подзаконовите актове по тяхното прилагане, както и документите за ИТ сигурност на АМ. Това пише в доклада на министърът на финансите вносител на проекта.
В тази посока визията и мисията на „е-Митници” е разработка на обща среда за електронни митници за улесняване на международната търговия в рамките на ЕС. Тези промени ще доведат до подобряване на изпълнението на най-важните задачи на митниците за защита на сигурността, здравето и безопасността на ЕС и неговите граждани и защита на интересите на европейския бизнес.
На национално ниво визията и мисията на „е-Митници” е в съответствие с общата мисия за дигитализация и електронно управление на България.
Първата стратегическа цел е трансформиране на митническата администрация в цифрова администрация, а втората -  взаимодействие между митническата администрация и гражданите/икономическите оператори с помощта на цифровите технологии с оглед на предоставянето на висококачествени публични услуги.