70 процента от отпуснатите преди 2008 година трудови пенсии са реално увеличени след направеното този месец преизчисление по модифицираното швейцарско правило.

От Националния осигурителен институт посочват, че преизчисляването постига в голяма степен целта да се компенсира "изоставането“ в големината на най-отдавна отпуснатите пенсии, предаде БНР.

Над 892 хиляди души получиха реално увеличение на изплащаната пенсия от този месец, но други 317 хиляди имат увеличение само в основните размери, но не в изплащаните. Това се обяснява с факта, че в последните години минималната пенсия за стаж и възраст нарасна изпреварващо с политически решения и въпреки приложената формула действителните размери остават под определения минимум, който в момента е 467 лв.

Реално най-високото увеличение в размерите са получили най-старите пенсионери - тези, които имат пенсия, отпусната с дата преди 2008 г. Тези през 2008 г. са 70 на сто ръст, през 2009 г. - 54 на сто. Броят на пенсионерите, получили под 10 лева е 54 хиляди, а от тях 5 хиляди имат под лев или стотинки.

С над 200 лева е нарастнал доходът от пенсия на 162 хиляди пенсионери, като в категорията попадат и хората с ограничени от максималния размер, т.нар.таван. Най-масовото увеличение в диапазона от 50 до 100 лева отгоре и се отнася до 237 хиляди от възрастните, дори близо 6 хиляди от пенсиониралите се през миналата година имат нови, по-високи размери на пенсиите, сочи анализа на осигурителния институт.