Със свое решение от вчера Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административен съд - Хасково, с което се отменя частично решението на Общинския съвет в Хасково за определяне на такса "битови отпадъци" за 2021 година. Това съобщи Стефан Самуилов от преслужбата на хасковския съд.
Обявяването на решението за незаконосъобразно засяга таксата за смет за жителите на областния център, които живеят в от първа до трета зони, населението в селата и фирмите. ВАС е приел за обосновани изводите на Административен съд – Хасково за наличие на допуснато от Общински съвет - Хасково съществено нарушение на административнопроизводствените правила. Споделени са и изводите на първоинстанционния съд относно липсата на мотивираност в разходната част на административния акт. Решението на ВАС е окончателно.
Това е второ поред решение на Общинския съвет в Хасково за размера на такса смет в Хасково, което бива отменяно. На 3 октомври т.г. ВАС отмени също частично акта на общинарите от 20 декември 2019 г., с който такса смет за 2020 г. се променя съответно  от 3 на 3,5 промила за жителите на областния център, от 4,5 на 5 промила за селата, и от 12 на 13 промила за фирмите. По този повод кметът на общината Станислав Дечев заяви на пресконференция, че най-вероятно предложението ще бъде надвзетите суми да бъдат прихващани от бъдещи дължими данъци.
Такса смет за 2022 г. също в момента се обжалва в Административен съд - Хасково.