Байдън каза, че ядрените заплахи на Путин означават най-сериозната "перспектива за Армагедон" от 60 години насам, пише в заглавие в. "Вашингтон пост". Изданието посочва, че американският президент е предупредил, че Путин "не се шегува" за употребата на оръжия за масово унищожение в рамките на войната в Украйна.
Вестникът отбелязва, че Байдън е направил тези коментари в реч на събитие за набиране на средства за кампанията на Демократическата партия за Сената в Ню Йорк. Американският президент каза, че познава Путин "доста добре" и добави, че според него руският лидер "не се шегува, когато говори за потенциално използване на тактически ядрени оръжия, биологически или химически оръжия, защото армията му, ако може да се каже така, не се представя по най-добрия начин".
Американското издание привежда думите на Байдън: "Не сме били изправени пред перспективата за Армагедон от времето на Кенеди и кубинската ракетна криза. Не мисля, че съществува подобно нещо като способност за лесно (използване) на тактически ядрени оръжия, което да не завърши с Армагедон".
"Опитваме се да разберем каква ще е следващата стъпка на Путин? Как ще се измъкне този път? Какво ще предприеме, след като не само изгуби престиж, но и значително влияние?", цитира думите на Байдън американското издание.
Вестникът отбелязва, че Байдън е направил това изявление само седмица след като Путин анексира области в Южна и Източна Украйна.
Изданието припомня, че в реч по време на церемонията за официалното анексиране на украински територии Путин е предупредил, че САЩ са "създали прецедент", когато са използвали ядрено оръжие срещу Япония през 1945 г.
Байдън предупреждава, че светът ще бъде изправен пред Армагедон, ако Путин използва тактическо ядрено оръжие в Украйна, извежда в заглавие в. "Гардиън". Британското издание отбелязва, че американският президент е отправил най-ясното си предупреждение за заплахата от ядрена война досега.
Вестникът припомня, че Путин и високопоставени представители на руските власти нееднократно са заплашвали да използват ядрения арсенал на Русия, за да накарат САЩ и техните съюзници да спрат помощта си за Украйна. Според британското издание съществуват опасения, че руският президент може да използва тактически ядрени оръжия, за да се опита да спре украинската контраофанзива и да принуди Киев да преговаря и да отстъпи територии.
"Гардиън" отбелязва, че ако Русия използва ядрено оръжие, това ще постави САЩ и съюзниците им пред дилемата как да реагират, като повечето експерти прогнозират, че ако Вашингтон отговори с военна сила, то ще бъде с конвенционални средства, за да се избегне  бързата ескалация към пълномащабна ядрена война.
Изданието цитира източници от американското разузнаване, според които Путин вижда в едно евентуално поражение в Украйна екзистенциална заплаха за управлението си, възприемана от него и като екзистенциална заплаха за Русия - нещо, което според вижданията му оправдава потенциално използване на ядрени оръжия.