Арсенал (Лондон) постигна втора победа в група А на турнира Лига Европа, след като надигра норвежкия шампион Будьо Глимт с 3:0. Благодарение на головете на Еди Нкетия, Роб Холдинг и Фабио Виера артилеристите оглавиха класирането с 6 точки и мач по-малко и очакват с настроение срещата с Ливърпул през уикенда в първенството.
Отборът на Микел Артета контролираше събитията на терена и в средата на първото полувреме стигна до гол преднина благодарение на Нкетия. Четири минути след първия гол дойде и втори, дело на Роб Холдинг с глава след центриране на Виера.
Самият Фабио Виейра вкара за 3:0 шест минути преди края след самостоятелен пробив. Другата добра новина е постоянството в играта на тима, тъй като те имат вече 9 победи в последните си 10 мача.
Но 1:0 можеше да се получи още по-рано. Удар на Нкетия мина на сантиметри в страни от целта, в 10-ата минута изстрел на Виера се отби в горната греда. За да дойде 23-ата минута, когато резултатът все пак беше открит.
Руският вратар Никита Хайкин спаси нов гол секунди след началото на второто полувреме, отбивайки изстрел на Гранит Джака. Гостите също можеша да върнат поне един гол, като Мат Търнър спаси изстрел на амал Пелегрино при резултат 2:0.
В същата група ПСВ Айндходен размаза с 5:1 като гост Цюрих, като и едно попадение им беше отменено. ПСВ Айндховен и Будьо Глимт изглеждат като основни претенденти за 2-ата позиция.
Мачът между Арсенал и ПСВ Айндховен, отложен заради смъртта на кралица Елизабет Втора, е пренасрочена за 20-и октомври.
В група В Фенербахче постигна втора победа – 2:0 у дома над кипърския АЕК (Ларнака). Мичи Батшуай откри резултата за фенерите в 26-ата минута, а в 76-ата Рафаел Мамас си вара автогол. Момчетата на Жорже Жезуш имат 7 точки, колкото и Рен, победил по-рано вчера Динамо (Киев) с 2:1.
В група С Бетис направи сериозна услуга на българския Лудогорец, след като победи с 2:1 Рома като гост. Така испанците са с пълен актив от трите си мача, разградчани са 2-и с 4 и могат да решат изхода до голяма степен, ако постигнат победа в ответния мач с ХИК. Рома е с 3, но гостува на Бетис другата седмица.
5000 севилци се изсипаха на Стадио Олимпико в Рим, но в първите минути домакините бяха много по-активни. Те откриха резултата в 34-ата минута от дузпа, реализирана от Пауло Дибала. Наказателният удар дойде след преглед с помощта на системата за видеоповотрения (ВАР) за игра с ръка след центриране от ъглов удар. А от 11-те метра аржентинецът не остави шанс на вратаря Клаудио Браво.
След гола гостите вдигнаха оборотите и стигнаха до изравняване в 40-ата минута след далечен, мощен удар на Гуидо Родригес. По-активната им игра се увенча с втори гол две минути преди края с фантастичен гол на Луис Енрике. Той засече от малък ъгъл с глава центриране на Родри и прехвърли Руи Патрисио на вратата на Рома.
В група F италианският Лацио завърши 0:0 с Щурм Грац (Австрия), а Мидтиланд и Фейенорд също несе победиха - 2:2. Всички отбори в групата са с по 4 точки.
В група G германският Фрайбург продължава с перфектното си представяне в Европа – три победи от три мача. Без треньора си Кристиан Щрайх те надвиха Нант (Франция) с 2:0.
Даниел-Кофи Киере откри резултата в 48-ата минута, а Винченцо Грифо с фалцов удар по земята прати топката в долния десен ъгъл за 2:0 в 73-ата. Щрайх не беше на стадиона заради положителен ковид-тест от началото на седмицата. Другият проблем, който предстои да се реши, е контузията на нападателя Михаел Грегорич. Той беше заменен в средата на първата част, а диагнозата му не е ясна към момента.
В другата среща от групата Карабах отнесе Олимпиакос (Гърция) с 3:0 като гост и събра 6 точки, Нант следва с 3, а гърците нямат актив.