Испанският премиер Педро Санчес описа днес като недопустимо поведението на група студенти в общежитие на мадридски университет, след като в Туитър се появи видео, как те одобрително подвикват, когато един от тях отправя сексистки и вулгарни обиди към студентки, предаде Асошиейтед прес.
"Не можем да толерираме тези действия, които провокират омраза и атаки срещу жени", написа Санчес в официалния си акаунт в Туитър от Прага.
"Особено болезнено е да виждаме, че извършителите са млади хора", каза премиерът и допълни: "Нито една стъпка назад. Необходими са политики за равенство. Стига толкова сексизъм".
Видеото, което се разпространи в социалните мрежи, е записано нощем в студентско общежитие в кампуса на мадридския Университет "Компултенсе". Младежът от видеото крещи: "Вие сте пачаври, нимфоманки!" и други подобни обиди, включително заплашва със сексуални посегателства.
След това група студенти отварят прозорците на стаите си и одобрително подвикват, като на свой ред започват и те да отправят обиди към студентките от намиращото се отсреща общежитие за жени.
Испанската новинарска агенция ЕФЕ съобщи, че управата на мъжкото общежитие е поднесла извинение на обитателките на общежитието за жени, които са станали обект на сексистките атаки.