Председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски и главният научен секретар на академията проф. Нели Косева участваха в 19-та годишна среща на форума “Науките и технологиите в обществото”, която се състоя от 2 до 4 октомври в японския град Киото. Това информират от БАН на сайта си.
В срещата се включиха близо 1000 световни експерти от над 80 държави, региони и международни организации. Основна ѝ цел е организирането на  дискусии за прогреса на науката и технологиите в полза на човечеството.
По време на посещението си в Киото акад. Ревалски и проф. Косева се срещнаха с председателя на научната организация RIKEN проф. Макото Гоноками. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество между Българската академия на науките и японската научна органзация.
Председателят на БАН и главният научен секретар участваха и в 15-та Среща на председателите на академиите на науките на тема “Постигане на устойчивост чрез подобряване на климатичната издръжливост”. Акад. Юлиан Ревалски представи вижданията и дейностите на Българската академия на науките по тази тема.
В рамките на форума “Науките и технологиите в обществото” се състоя срещата на Програмата за млади лидери, в която участваха младите учени от БАН д-р Радослав Александров от Института по молекулярна биология и д-р Галин Борисов от Института по електрохимия и електроенергийни системи. Целта на програмата е да се даде възможност на младите лидери от академичните среди, индустрията и публичния сектор да обменят мнения с учени, Нобелови лауреати, и да обсъдят как могат да допринесат за подобряването на света чрез наука и технологии. /ИРС