Във второто издание на инициативата "Светилник" 2022/2023 г. ще бъдат създадени и дарени химни на училища от шест общини: София, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора, Карлово и Казанлък. Инициативата ще се състои от октомври 2022 г. до юни 2023 г. и е под мотото "Към светли бъднини вървим!", каза днес в столичното 81-о Средно училище (СУ) "Виктор Юго" при представянето й Иван Димитров - изпълнителен директор на "Музикаутор".
Днес представяме втория кръг, втората стъпка, на нашата инициатива "Светилник". Вече имахме успешна пилотна фаза, в която шест софийски училища получиха своите химни като дарение. Това са нашите домакини от 81-о СУ "Виктор Юго", а другите училища, които имат химни от първото издание на "Светилник", са: 19-о СУ "Елин Пелин", 108-о СУ "Никола Беловеждов", 153-о Спортно училище "Неофит Рилски", 171-о Основно училище "Стоил Попов" и Специалното училище за ученици с нарушено зрение "Луи Брайл", припомни Димитров.
Новите химни, които ще останат за поколенията, се финансират от Културния фонд на "Музикаутор", а УниКредит Булбанк ще е дарител на един от химните.
Композиторът и председател на Управителния съвет на "Музикаутор" Ясен Козев каза, че от години му се иска да се създаде връзка между образованието и културата. Много се гордеем със "Светилник" и се надяваме, че ще имаме все повече съмишленици, за да може инициативата да се разширява. Като в бъдеще да може да има посещения в училищата и на представители на изкуството, с които децата да се срещат, изрази увереност Козев.
"Светилник" се организира от "Музикаутор", в партньорство с НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", с Националното музикално училище (НМУ) "Любомир Пипков", с Българската телеграфна агенция (БТА), Българското национално радио (БНР), bTV, "Балканика", УниКредит Булбанк, със Сдружението "Сцена музика", "Филмаутор", с Асоциацията на професионалните фотографи и други.
Българската телеграфна агенция, начело с генералния й директор Кирил Вълчев, бяха партньор и в пилотната ни инициатива и благодарим много на БТА за това, каза Иван Димитров. Той уточни, че нов медиен партньор ще е Българското национално радио.
Заместник-генералният директор на БТА Евгения Друмева каза, че се радва, че БТА подкрепя инициативата "Светилник" и добави, че самата тя пази спомен от първия си учебен ден. Прекрасно е всяко училище да има свой химн и децата да останат с този спомен завинаги - от своя първи учебен ден, от учителите, от досега със знанието и с изкуството. По този начин се изграждат ценности и поздравявам организаторите за тази инициатива, но много ценно е, че тя продължава и се надгражда с втория й етап, подчерта Друмева.
Химнът ни кара да се чувстваме горди, че сме част от една група или общност - дали тя ще бъде държава, организация или училище, химнът ни обединява и изпълва сърцата ни с гордост и с радост, че принадлежим към тази общност, каза генералният директор на БНР Милен Митев.
Режисьорът и председател на Управителния съвет на "Филмаутор" Виктор Божинов изрази благодарност от името на организацията, за това, че са били поканени да участват в "Светилник" още през миналата година. Той пожела успех и на второто издание на инициативата и изрази увереност, че и други партньори ще се включат в нея, за да може за повече училища да бъдат създадени химни. 
Виктория Кулина - бранд мениджър в УниКредит Булбанк, заяви, че за финансовата институция професионално и емоционално е голяма привилегия да е част от създаването на училищен химн, който ще остане за поколенията. Училището и образованието са една от най-важните ни каузи, но училището не е само учене на формули и знания, то е и "паленето на огън", и вярваме, че "Светилник" прави точно това, подчерта Кулина.
Бойко Гюров от Сдружението "Сцена музика" благодари на всички, които участват в инициативата и отбеляза, че и тяхната организация подкрепя инициативата за създаването на химни на български училища. 
Заместник-директорът на 81-о СУ "Виктор Юго" Вяра Крумова също благодари на инициативата, чрез която училището вече има свой химн и отбеляза, че той създава чувство за принадлежност, защото поколения от деца ще го изпълняват.
На представянето на второто издание на инициативата вокалният състав на училището изпълни химна на 81-о СУ "Виктор Юго", създаден в пилотното издание на "Светилник".