Антология с военна лирика „Пролет въоръжена“ („Весна озброєна“) представи украинският писател и преводач Виктор Мелник в София. У нас той пристигна за премиерата на няколко книги на български автори с негов превод на украински.
„Пролет въоръжена“ е едно от последните издания с негово участие, като освен с авторско стихотворение в антологията той участва и с преводи на произведения други автори, сред които Ваня Ангелова и Анжела Димчева.
„Тази антология с военна лирика събира нови стихотворения, написани тази пролет и в началото на лятото за настоящата война. Тук има едно мое малко стихотворение – само четири-пет реда, но имам и няколко превода – на поети от Латвия, Полша и България“, разказа Мелник пред публиката в София. По думите му, копие от книгата ще бъде оставено в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.
„Искам да благодаря на Виктор Мелник за това, което прави за българската литература. Ние наистина имаме в Украйна посланик на българската литература, който показва, че обича България, обича българската поезия и въпреки трудностите, въпреки войните и пожарищата, Виктор Мелник не престава да обича България“, каза Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели.
Негови стихотворения също са превеждани от Мелник, издал поредица от книги на български автори в Украйна. В София той представи четири от тях – „Мiлини свiтанку“ на Боян Ангелов, „Одного життя недосить“ на Хайри Хамдан, „Крiзь вiчко замка“ на Захари Иванов и „Формула серця“ на Рада Добриянова. Посетителите имаха възможност да разлистят и книгата на Валери Петров „Пет приказки“, която отново е в превод на украински от Мелник. „Смятам, че това е един подарък за украинските деца“, коментира Захари Иванов.
„Поезията на Виктор Мелник ни предизвиква не просто да я четем, а да я запечатим в паметта си, защото тя притежава мистична сила и афористичен пламък, с една непрестанно звучаща поанта тя се явява аксиома на жизнен стил, на психически модел, който носи интелектуален комфорт, дори духовен катарзис“, каза по време на събитието и Анжела Димчева.
Премиерата на книгите в България съвпадна с 64-ия рожден ден на Виктор Мелник. Българските писатели, сред които Боян Ангелов, Захари Иванов, Анжела Димчева, Рада Добриянова, Никола Герджиков, Роси Рос, Румяна Захариева и др., поздравиха празнуващия с рецитал на техни стихотворения. По предложение на Иванов, по-късно те ще бъдат събрани в антология. 
Виктор Мелник е роден през 1958 г. в Украйна. Завършил е украинска филология във Виницкия държавен университет. Той е поет, прозаик, журналист, преводач, литературовед. Автор е на повече от 25 книги. Превежда от 15 езика, сред които и български. 
През последните осем години Мелник превежда и издава в Украйна повече от десет книги на български автори, сред които са Любомир Левчев, Ивайло Балабанов, Валери Петров, Боян Ангелов, Хайри Хамдан, Рада Добриянова, Анжела Димчева, Бойка Драгомирецкая. В началото на войната той пребивава в Берлин, където продължава преводаческото си дело от български, латишки, полски и други езици.