Тренировъчна операция по отстраняване на замърсяване, причинено от плаващи твърди отпадъци в река Дунав се проведе днес в акваторията на пристанище Видин. Демонстрацията наблюдаваха десетки хора от района на пристанищен терминал Видин-център (Пасажерски терминал), видя репортер на БТА. С любопитство наблюдаваха тренировъчната операция и чуждестранни туристи, акостирали с круизния кораб Emily Bronte. 
На вода бе пусната моторна лодка и лъков колектор с четиричленен екипаж, предназначен за събиране на твърдите отпадъци от повърхността на водата. Целта на тренировките е да се отиграе взаимодействието между специализираните екипи при възникване на разливи и замърсявания, усъвършенстване на прилагането на мерките и правилата за действие при аварии и на работата със съоръженията за превенция и реагиране при експлоатационни и аварийни замърсявания, уточниха от пресцентъра на държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“-Лом.
За демонстрацията бяха използвани модерни съоръжения и оборудване на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, предназначени за операции по отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания във всички морски и речни пристанищни акватории. Тренировките се провеждат от специално обучен екип на „Поддържане чистотата на морските води“ АД, казаха за БТА от пресцентъра на предприятието.
По-рано днес се е провела и друга симулативна тренировка за предотвратяване на нефтен разлив в акваторията на пристанище Лом.