Ливанска парламентаристка нахлу в банков клон в района на Бейрут, за да си поиска част от блокираните спестявания, с която да покрие медицински разходи, предаде Асошиейтед прес.
През последните седмици в изпитващия тежък недостиг на пари Ливан се разрази вълна от подобни случаи, при които гневни вложители нахлуват в банкови клонове, за да си вземат със сила парите от блокираните сметки. Така например само за вчерашния ден имаше най-малко четири такива случая, при два от които вложителите бяха въоръжени.
Ливан преминава през изключително тежка икономическа криза, заради която от края на 2019 г. поради липсата на достатъчно разполагаеми средства банките ограничиха неофициално прага, над който вложителите имат право да теглят пари. Оттогава три четвърти от населението обедня, а ливанската лира се обезцени с близо 90 процента.
Днес Синтия Заразир, депутат от Бейрут, нахлу в клон в района на столицата на местната банка "Библос" и настоя да изтегли 8500 долара от спестяванията си, нужни ѝ за операция. Заразир, която спада към реформаторски настроените законодатели в Ливан, пристигна в банката с адвокат и в продължение на няколко часа преговаряше с управата на клона. "Аз съм ливанска гражданка и в тази извънредна ситуация, в която се намирам, настоявам да се възползвам от правата си", каза Заразир пред журналисти и случайни минувачи.
Адвокатът ѝ Фуад Дебс, който е представител на гражданската организация за юридическа помощ "Съюз на вложителите", каза пред Асошиейтед прес, че банката първоначално ѝ направила "смехотворно" предложение да изтегли спестяванията си в ливански лири, и то само в част от доларовата им равностойност.
Няколко часа по-късно Заразир си тръгна от банката, получила парите, нужни ѝ за операцията ѝ.
По това време пред сградата на ливанската Централна банка в Бейрут десетки протестиращи влязоха в сблъсъци с полицейски части за борба с безредици. Те хвърляха камъни и коктейли "Молотов" по зданието и запалиха гуми пред входа му. А в град Библос мъж стреля с автоматично оръжие по стъклената фасада на банков клон, след като служителите в нея отказали да го допуснат без предварително записан час за среща със служител. Друг мъж нахлу в банков клон в южното бейрутско предградие Дахия с искане да получи част от блокираните си спестявания. Според граждански организации за защита правата на вложителите той е бил невъоръжен.
Широката общественост приветства тези банкови обири, а някои дори смятат извършителите за герои. Сред най-известните случаи бе този на Сали Хафез, която миналия месец нахлу в банков клон в Бейрут с пистолет играчка и туба бензин, за да изтегли около 13 000 долара, за да плати лечението от рак на 23-годишната си сестра.
Банките осъдиха действията на недоволните вложители и в позиция от вчера заявиха, че виновно за кризата е единствено и само ливанското правителство. Миналия месец банките затвориха за седмица, след като най-малко седем клона станаха жертва на подобни актове, а впоследствие отвориха отново врати, но и досега само частично.