„Индивидуалните топломери, електронни разпределители и водомери у дома трябва да бъдат сменени в случай на техническа неизправност. Най-честият проблем е угаснал дисплей на уреда. При този случай клиентите трябва да се свържат техния топлинен счетоводител.“ Това обясни директорът на „Топлофикация Русе“ инж. Севдалин Желев в отговор на въпроса кога трябва да се подменят домашните уреди за измерване на топлинна енергия, топломерите и водомерите. 
Преди началото на новия отоплителен сезон всички клиенти имат ангажимент да проверят дали всички устройства за отчитане на потребената топлинна енергия и гореща вода работят. Инж. Желев напомни, че уредите подлежат на периодична метрологична проверка в акредитирана лаборатория.
„Ако устройствата са с изтекла метрологична проверка и не са минали нова, съгласно издадени предписания, на клиентите ще се начислява определената по норматив максимална мощност. Обичайно периодът при водомерите е 10 години, при топломерите - 5 години“ посочи инж. Желев. 
Ако измервателният уред изгасне по време на отоплителния сезон, тогава се начислява консумация, аналогична на предишния отоплителен период и се издава предписание, че разпределителят трябва да се смени. Той предупреди, че ако след предписание устройството не се подмени, отново се начислява максимална мощност. „В Наредбата за топлоснабдяването е записано, че максимална мощност се начислява, когато има манипулация на уреда.“ допълни инж. Желев. 
Преди началото на отоплителен сезон 2022/2023 г. клиентите трябва да извършат оглед и на вътрешната отоплителна инсталация. При установяване на повреда, проблемът е необходимо да бъде отстранен преди пускане на топлоподаването. „При течове в сградата незабавно аварията трябва да бъде отстранена. Всички ремонти трябва да приключат преди началото на отоплителния сезон. Отоплението няма да бъде включено в сградите, в които вътрешната отоплителна инсталация не е запълнена, защото това означава, че в някое жилище ремонтът все още не е приключил“ заяви инж. Желев.  
Всички индивидуални уреди за измерване, топломери и водомери трябва да са с дистанционно отчитане, съгласно промени в Закона за енергетиката. Клиентите трябва да планират подмяна на измервателните уреди - топлинни разпределители, топломери и водомери до 1 януари 2027 година. Решението за преминаването към дистанционен отчет се взима на Общо събрание на етажната собственост с мнозинство от 2/3 от собствениците в сградата. С модерните устройства показанията се снемат от разстояние, без посещение на място от инкасатор. Клиентите заплащат реално потребената енергия и няма прогнозни сметки.