Една документална книга, посветена на глобален вирус и по ирония на съдбата затъмнена в началото също от глобален вирус, ще има своята премиера днес в Русе. В 18 часа в зала „Европа“ ще започне срещата с известния не само в България вирусолог проф. д.м.н. Радка Аргирова и журналистката Юлия Пискулийска, която ще представи книгата си за проф. Аргирова „Псевдоним Вирус с окраска диверсия“. Инициативата е на  Дружеството на журналистите в Русе към СБЖ.
Книгата излиза от печат през декември 2019 година, но настъпващата пандемия от Ковид-19 отлага представянето й пред публика. Тя започва с едно смело решение на 13 юли 1985 година, когато младата стипендиантка на „Хумболт“ Радка Аргирова донася в България в дамската си чанта клетки, заразени с вируса ХИВ, предизвикващ страшната болест СПИН, наречена Чумата на ХХ век.
Целта на перспективния учен е само една - страната ни да участва в изследването на тази глобална заплаха и да е подготвена за противодействие. Но Държавна сигурност вижда ситуацията по друг начин - като злонамерено и дори вражеско действие. Радка Аргирова е заподозряна, че е използвана като вносител на „биологично оръжие“ от САЩ. Диверсия! И се започва голямото следене, слухтене и разработване с всички методи на комунистическите тайни служби като по Оруел.
„В тази книга сме обхванали десетки години, така че се получи както биография на проф. Радка Аргирова, така и биография на времето. Обичам Радка като приятел, но много я ценя като човек на науката, който така е отдаден на тази наука, че наистина води сериозни битки за здравето на човека. Тя е така пленителна, когато разказва за своите вируси, така те увлича, че искаш да видиш какво толкова има в този свят. Започвам от нейното пристигане в България, от срещата й със службите. Колегите й вирусолози бягат от нея като прокажена, но за радост на всички нас има и други, има и човеци“, разказва Юлия Пискулийска.
Според проф. Радка Аргирова всичко, което е извършила тогава, не е геройство, а най-правилното възможно решение.
„Просто носех вируса на СПИН и това е. Смелостта дойде после, защото в един дълъг период от време трябваше да доказвам защо е е необходим този вирус, с какво ще бъде полезен на държавата, на науката и то специално в България. Взех вируса от човека, при когото бях на специализация по „Хумболт“. Науката е нещо, което колкото е сложно и трудно и за обяснение и за дълбоки проучвания, толкова е важно да бъде популяризирано, защото истинската наука винаги служи на обществото и на човека“, казва тя.
Повече за събитията и за книгата можете да научите днес от първо лице от проф. Радка Аргирова и журналистката Юлия Пискулийска.