„Мога да кажа, че обичам този фестивал! И причината за това е не само любовта ми към Русе - градът, в който премина една голяма част от живота ми... Фестивалът определено е физиономичен, с разпознаваема идентичност и на европейско ниво, подбира много внимателно участниците - утвърдени имена не само в националните литератури, но и в международен план. Тук трябва да отбележа, че в програмата на фестивала винаги присъстват български творци.“
Това казва Роман Кисьов в специално интервю за организаторите на русенския литературен фестивал „Дъхът на Европа“, който участва за трети път в него. Роден в Казанлък, отраснал в Русе, установил се в София, той винаги подчертава връзката си с града на Елиас Канети.
От 18 часа днес в Дом Канети на ул. „Славянска“ поетът-художник или художникът-поет ще представи двете си последни книги: „Насън и наяве“ и „Светът на думите“ - прозаични  миниатюри, 61 избрани стихотворения, авторски рисунки и великолепни черно-бели фотографии.
„Ще споделя неща, свързани с тези книги и ще прочета текстове от тях. Ще се радвам и да отговарям на въпроси на публиката, ако има такива“, казва Роман Кисьов.