За духовния празника на Видин-Димитровден - Регионалният исторически  музей (РИМ) подготвя две изложби. Това съобщи за БТА директорът на културната институция Христина Кирилова.
Изложбата „Дарено от Аделина и Красимира Свещарови“ ще бъде експонирана в музей „Кръстата казарма“.  В нея ще се покаже за първи път всичко, което е дарено на РИМ-Видин от Аделина и Красимира Свещарови. Те са наследници на видинска фамилия Искренови, която е значима, с определен принос в историята на града, но в годините е оставена в забрава и много малко се знае за нейната история. Семейство е притежавало Керамичната фабрика във Видин, то е сред дарителите за построяването на катедралния храм „Свети Димитър“, както и за паметника на „Бдинци“, разказа Кирилова.
Дядото на двете сестри Свещарови - Никола Иванов е бил кмет на Видин само няколко месеца в периода декември 1939 г. до март 1940 г., допълни Кирилова. Интересното е, че той е бил офицер, който е награждаван във войните за национално обединение. Като уредник в отдел „Нова история“, допълни Христина Кирилова,  имах възможност да приема и да обработя дарението. Тази история видинчани и гости ще научат и ще видят цялото дарение по време на изложбата, която ще се открие на 25 октомври, каза още тя.  Посетителите ще се докоснат до живота и дейността на тази фамилия, с която Видин може да се гордее.
Идеята за втората изложба се роди спонтанно сред колегията на музейните работници и тя е посветена на историята и виното, като се започне още от праисторическо време. Озаглавили сме изложбата „Пътят на лозата и виното от древността до наши дни" и в нея ще представим богатите традиции на Видин в отглеждането и производството на вино. Надяваме се, че експозицията ще предизвика интерес и ще бъде атрактивна за хората. Тя ще бъде открита в деня, когато Видин отбелязва своя духовен празник - 26 октомври в крепостта "Баба Вида" от 15:00 ч.
Изложбата ще бъде съпътствана от демонстрации за приготвяне на римска и средновековна кухня и дегустация на приготвените блюда. В демонстрациите ще участват представители на Национално дружество "Традиция", Регионален клуб Велико Търново и Асоциация за исторически възстановки "Виа Претория".
Целта ни е да представим две интересни изложби, да покажем неизвестни досега материали, до които да се докоснат видинчани и гости на града, да се запознаят с богатствата, които притежава Регионалният исторически музей в своите фондове, каза още Кирилова.