Близостта на столицата на България както помага, така и пречи на икономиката на Община Своге. Това каза заместник-кметът на общината инженер Валентин Михайлов в интервю за БТА.
По думите му много от жителите на Община Своге работят в София. Според Михайлов голяма част от тях обаче не получават осигуровки в столицата, защото не работят на трудови договори. Той даде пример, че това се случва в сектора на строителството. Въпреки това зам.-кметът е на мнение, че общината може да извлече ползи от близостта на София до Своге.
Инженер Михайлов посочи, че официалната безработица в общината е около 9-10 процента и според тези данни не е висока. Реалната безработица обаче е около 30 процента, смята той.
По данни на Националния статистически институт (НСИ) към 31 декември 2021 г. на територията на Община Своге живеят 19 658 жители.
Зам.-кметът уточни, че най-голямото предприятие на територията й е шоколадовата фабрика "Монделийз България". Българското дружество е част от структурата на "Монделийз" за Централна Европа заедно с още 17 други страни от региона. "Монделийз България" е създадено при закупуването на шоколадовия завод в град Своге през 1993 г. (тогава "Крафт Фуудс"- Kraft Foods), където се произвеждат и местните търговски марки - "Морени", "Своге", "Сезони". Заетите в производството във фабриката са над 600 души, заяви инж. Михайлов.
Той добави, че на територията на общината работят и няколко по-големи строителни фирми. Шивашки предприятия също дават препитание на немалко от жителите на Община Своге. Освен това на територията й работят и няколко дървообработващи фирми. Представени са още големи вериги хранителни магазини, има и общинска транспортна фирма.
На въпрос как се е справила общината в началото на кризата, породена от КОВИД-19, инж. Михайлов отговори, че по време на първия локдаун много хора от столицата са се прибрали да живеят на вилите си в района. Те са започнали да ремонтират и оправят имотите си, тъй като някои от тях до тогава не са били ползвани редовно. Това е наложило общината да се погрижи от своя страна за подобряване на инфраструктурата във вилните зони. Имало е проблеми с пътищата, водещи до тези зони, както и с водоснабдяването. Това от една страна е помогнало за подобряване на инфраструктурата в общината, но от друга е натоварило доста общинския бюджет. "Оправихме някои инфраструктурни проблеми, но сме на границата на възможностите си", заяви още инж. Валентин Михайлов. Той обаче е на мнение, че тази криза е накарала много хора да преоткрият красотата на района на Община Своге.
В началото на войната в Украйна няколко украински семейства са се пренесли да живеят на територията на Община Своге, коментира още зам.-кметът. Той даде за пример, че един бизнесмен дори е дарил вилата си в свогенското село Ябланица, за да бъде ползвана от украинци. В момента на територията на общината няма много украински бежанци, допълни инж. Михайлов.
За икономическото развитие на общината администрацията й помага активно на всяка фирма или предприятие, което иска да инвестира на нейната територия, увери той. Зам.-кметът изтъкна, че по най-бързия начин на всеки потенциален инвеститор се намира подходящо помещение или помещения, където да развива бизнеса си. Освен това общината максимално бързо оказва съдействие и по отношение на административните изисквания.
Инж. Валентин Михайлов счита, че Община Своге е доста привлекателна в икономическо отношение не само заради близостта на столицата на България, а и защото се намира в изключително красив район в страната. Зам.-кметът изтъкна, че Своге е малък и кокетен град, който е разположен в сърцето на Искърското дефиле.
Разположена на площ от 866 кв. километра, Община Своге се състои от 1 административен център - град Своге и още 37 селища.
На територията на общината има 311 хиляди декара земеделски земи. в това число 18 хиляди декара ниви, 125 хиляди декара ливади и 7 хиляди декара трайни насаждения, става ясно от данните, изнесени на официалния й сайт.
Според местната власт при тези природни дадености не може да се очаква развитие на земеделието. Въпреки трудностите обаче, именно това планинско и полупланинско земеделие е източник на помощ за изхранването на немалка част от домакинствата в района.
Значително по-добри са възможностите за животновъдство. В селата се отглеждат много крави, овце, кози, прасета, кокошки и други птици.
Големият ресурс от гори предразполага към развитие на дърводобив и дървопреработване. Климатичните условия и планинският терен позволяват развитието на пчеларство, малинарство, билкарство и гъбарство.