Видин ще посрещне духовния си празник - Димитровден, като една от утвърдилите се в последните години атрактивни туристически дестинации в България. Градът има история на повече от 20 века и има културни и исторически обекти със световно значение – средновековната  крепост „Баба Вида“, Синагогата, Джамията и Библиотеката на Осман Пазвантоглу, митрополитския комплекс с храм паметник на екзарх Антим Първи. 
Във Видин се намира единственият покрит епиграфски музей на Балканите и музей под формата на кръст „Кръстата казарма“, първата театрална сграда в България и първото винарско училище. Тук могат да се видят запазени останки на археологически обекти от Римската империя – античните градове Рациария и Бонония, част от Дунавския лимес. 
Видин  е една от старите столици на България и център на самостойната българска църква.
Само преди дни  в Министерството на туризма кметът д-р Цветан Ценков бе отличен за принос в развитието на туристическия продукт в община Видин за 2022 г. от специализираното издание „Дестинация България“. Това е още една оценка за усилията, които се полагат за превръщане на Видин във водеща туристическа дестинация в България. 
При получаване на отличието д-р Ценков подчерта, че в старопрестолния Видин туристите ще открият няколко културни пласта, свидетелстващи за двухилядолетната история на града. Получената награда е признание и тя задължава общинското ръководство да продължава да надгражда постигнатото в сферата на опазването на културно-историческото наследство и за развитието на туристическия потенциал на Видин.