Постиженията на проф.Каролин Бертози от САЩ, която бе удостоена с Нобеловата награда за химия за 2022 г. заедно с колегите си Бари Шарплес от САЩ и Мортен Мелдол от Дания, са използвани при разработването на тестове за диагностика на КОВИД-19 по време на пандемията. Това съобщи проф.Бертози, която се включи по телефона в пресконференцията на Кралската шведска академия на науките, на която бяха обявени лауреатите на Нобеловата награда. Пресконференцията бе излъчвана на живо на сайта на Нобеловите награди и в каналите в социалните мрежи.
Научните постижения и работата на Бертози са в областта на биоортогоналната химия и клик химията. В отговор на въпрос тя каза, че разработките й са намерили приложение в някои прототипи на тестовете за антитела за КОВИД-19. Бертози, която преподава в университета Станфорд, САЩ, е автор на термина биоортогонална химия, с която се обобщават химични реакции, съвместими с живите системи и организми.
Биоортогоналната химия има вече успехи, но предстоят много нови открития и достижения, каза тя. Изследователката посочи, че основното приложение досега е в биотехнологиите, фармацевтиката и в диагностиката на заболяванията.
Първата стъпка бе, когато визуализирахме молекулите в клетките, след това открихме нови, важни свойства и накрая стигнахме до възможността да разработим имунна терапия за лечение на рак, каза проф.Бертози.
Тя благодари за наградата и призна, че вестта я е оставила без дъх. Химичката специално отбеляза приноса на младите учени, които са работили по време на обучението си в лабораторията с нея през последните двадесет години.
Нобеловата награда насочва вниманието към изследванията в граничната област между химията и биологията, добави тя.