Снимките за руския филм "Предизвикателство" на Клим Шипенко, които продължиха почти две години, приключиха, предаде ТАСС.
Това e съобщила актрисата Юлия Пересилд в профила си в Инстаграм (забранен в Русия, тъй като е собственост на признатата за екстремистка корпорация "Мета").
"На 5 октомври се навършва точно една година, откакто  животът ни се раздели на преди и след. Сега можем да кажем, че снимките на филма "Предизвикателство" приключиха. Това отне почти две години от живота ни", написа Пересилд. 
Актрисата пожела сила и търпение на Клим Шипенко за монтажа и озвучаването на филма. Юлия Пересилд също така изрази благодарност към космонавтите Антон Шкаплеров, Олег Новицки и всички, които помогнаха за подготовката на актьорите за полета. "Благодарим ви, че ни подарихте още два рождени дни на 5 и 17 октомври. Дълбок поклон пред всички, които ни подготвиха", пише още Пересилд.
"Предизвикателство" е първият игрален филм, сниман в космоса, на Международната космическа станция (МКС). Космическата драма е съвместен проект на Роскосмос, Първи канал и студио "Йелоу, блек енд уайт" (Yellow, Black and White Studios).
Космонавтът Антон Шкаплеров, актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко се отправиха към МКС на 5 октомври 2021 г. със "Союз МС-19", за да снимат в космоса. Космонавтите Олег Новицки и Пьотър Дубров също участваха в снимките. Новицки, Пересилд и Шипенко се завърнаха на Земята на 17 октомври същата година със спускаемия апарат на космическия кораб "Союз МС-18". 
През септември главният изпълнителен директор на Първи канал Константин Ернст съобщи, че филмът "Предизвикателство" ще бъде пуснат на 12 април 2023 г.