Някои страни от Европейския съюз са изразили безпокойство от новите санкции срещу Русия, подготвяни от ЕС, сред които е и налагането на таван на цените на руския петрол, пише изданието "Политико", което се позовава на европейски дипломати. 
Гърция, Кипър и Малта, чийто флотилии от танкери транспортират голяма част от руския петрол, са обезпокоени от ефекта, който може да окаже налагането на пределни цени на черното злато върху техните корабни индустрии.
Поради това в новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия са направени някои отстъпки в интерес на тези страни, става ясно от проектодокумент, видян от "Политико".
В него се споменава въвеждането на система за мониторинг от страна на Европейската комисия, чрез която да бъдат проследявани опитите за заобикаляне на санкциите срещу Русия, например чрез смяна на флаговете, под които плават танкерите, превозващи руски петрол.
Ако танкерът плава под флага на държава, която не е длъжна на изпълнява наложените санкции, то тогава руският петрол, който превозва, ще може потенциално да се търгува на по-високи цени от пределните, установени от ЕС, коментират анализатори.
"Ако Комисията установи, че са настъпили значителни загуби за бизнеса поради тези практики, тя ще предложи мерки за смекчаване на ефекта от тези техники за заобикаляне на ценовите тавани", се казва в проектодокумента.