„Този ден е надежда и вяра. Вяра, че жертвите, дадени по време на Руско - турската освободителна война не са напразни. Страданието, мъченичеството и пожертваният им живот възкръсват в новия и свободен ден на техните наследници“, посочи в словото си по повод празника на Стара Загора - пети октомври, Старозагорският митрополит Киприан. Той изтъкна, че „потомството сме ние, днешните жители на прекрасния ни град, които имаме привилегията да бъдем наследници на мъченици, носещи виталността на духа, на българщината и вярата“.
„Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие и като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им“ / Евр.13:7/, са слова, казани от светия апостол Павел преди две хиляди години, а толкова актуални днес. Редно е в ден като този не само да ги чуем, но и да отворим душите си, за да видим как предците ни пренасят с достойнство българския живец, като вечната им опора са православната вяра и надеждата в Бога. Да се вгледаме и в топлата пепел на опожарена Стара Загора, за да почувстваме родолюбието и единението им в името на новия,  на бъдещия град. Да почувстваме в ръцете, поставили основния камък, силата на любовта им, стоплила студенината му и превърнала го в основа на днешна светла и лъчезарна, прекрасна перла на родна  България - Стара Загора.“, посочи в словото си владиката.
Старозагорският митрополит Киприан отслужи водосвет по повод празника на града. 
В празничния ден са предвидени различни културни събития, детски работилници, изложби, а в 19:00 часа е планиран концерт на площада пред сградата на общината на Михаела Маринова, която ще си партнира с рок група „Фондацията“.