Емоционалната интелигентност е във фокуса на детската книга „Забравената кака“ на психологът Слави Стоев. Томът представлява своеобразно пътуване към порастването, като разглежда различни ситуации по начин, който е достъпен за най-малките читатели, съобщават издателите от „Рива“.
„Онова, което осъзнаваме и възприемаме като себе си, като нашия „аз“, е една малка част от случващото се в главата ни. Тази част от нас има нелеката задача да балансира между постоянните вътрешни пориви, желания, любови, гняв и страх с техните ултимативни пориви и намерения, от една страна и  наложените ни външни правила и ограничения за редно и нередно, добро и лошо, правилно и грешно, от друга. Част от задачите на порастването за децата е да отгледат именно този „аз“, това „себе си“, което може да балансира между двете стихии – импуслите и наложените от родителите норми, как да бъдат „добри“. Нелека, задача с която ние хората се справяме с различна успешност през целия си живот“, коментира авторът.
В книгата си той дава образ на разума чрез бухала Сократ, който героинята отглежда в главата си. Илюстрациите в „Забравената кака“ са на Мелина-Елина Бондокова-Христова, а дизайнът е направен от Кремена Петрова.
Слави Стоев е баща и психолог с дългогодишна практика в работа с възрастни. Този опит го насочва към идеята, че ако знанията и способността да разбираме какво се случва с нашите емоции са достъпни в детската ни възраст, всеки човек би отраснал като една здрава и удовлетворена личност. Така, през 2018 г. той се насочва към детската литература, като инструмент в подкрепа на децата, които да разберат по-добре себе си и света около тях. / ГН