Президентът Румен Радев ще участва в срещата на върха на държавните глави от групата "Арайолуш", която тази година се провежда в столицата на Република Малта Валета, съобщават от прессекретариата на държавния глава.
На 5 октомври вечерта Радев ще се срещне със своите колеги от формата за политически диалог, който обединява президентите на държавите членки от ЕС с парламентарно управление.  
На 6 октомври българският държавен глава ще представлява страната ни на първата среща на върха във формат „Европейска политическа общност“, а на 7 октомври в неформалното заседание на Европейския съвет в столицата на Чешката република Прага.
В рамките на посещенията си държавният глава Румен Радев ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.
Във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел президентът Радев приветства инициативата на френския президент Еманюел Макрон за създаването на Европейска политическа общност. По думите на българския държавен глава новата платформа има потенциал да улесни диалога и да създаде възможности за по-ефективна координацията на усилията за постигане на стабилност, сигурност и просперитет както в рамките на ЕС, така и с държавите в съседство.
Форматът за политически диалог „Арайолуш“ е създаден през 2003 г. и обединява държавни глави на парламентарни републики от Европейския съюз, които обсъждат актуални въпроси от дневния ред на Обединена Европа, посочват от прессекретариата на държавния глава. Името на групата произтича от португалския град Arraiolos, където за пръв път се провежда среща в рамките на формата - тогава от шестима президенти.
България е поканена да се присъедини към групата „Арайолуш“ от 2013 г. През септември 2016 г. България беше домакин на срещата на президентите от Групата „Арайолуш“.
Групата се състои от държавните глави на Австрия, България, Хърватия, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Словения и Малта.
Домакин на 17-ата среща на Арайолуш е президентът на Република Малта Джордж Вела. За събитието в Малта се предвижда да пристигнат президенти от 13 държави - България, Германия, Италия, Естония, Ирландия, Гърция, Хърватия, Латвия, Унгария, Полша, Португалия, Словения и за първи път към тях ще се присъедини президентът на Словакия Зузана Чапутова.
Дискусиите на държавните глави ще се фокусират върху подходите за гарантиране на сигурността и стабилността на Стария континент, бъдещето на Европа, засилване на ролята на Европейския съюз в международната политика, европейските политики за борба с неравенствата, противодействието на измененията на климата.