Чешки фирми представят на българските институции, асоциации и корпоративния сектор своите продукти и услуги за отбрана и сигурност. Форумът се провежда в Посолството на Чешката република. На него присъстват посланикът на Чешката република в София Лукаш Кауцки и заместник-началникът на отбраната на Българската армия генерал-лейтенант Цанко Стойков.
След трансформацията и прехода на 90-те години военната индустрия се преустрои. Започнахме да произвеждаме и тежки машини за армията. Чешките фирми разполагат с огромен опит за произвеждането на различни военни продукти, благодарение на научното развитие на нашата страна, каза посланикът на Чехия Лукаш Кауцки. Той увери, че чешките фирми са готови да изпълнят ангажиментите си към българските клиенти.
Чешката отбранителна индустрия представлява частни и средни малки предприятия, като има две изключения. Почти 90% от продукцията се изнася. Повече от 100 години предлагаме изделия, които се използват в битка. Фокусът ни сега са нови технологии. Има свръхзвукови оръжия, както и такива, които могат да се използват в космоса, обясни Михал Рендла – заместник-директор на отдел „Индустриално сътрудничество“ в Министерството на отбраната на Чехия.
По думите на Михал Рендал приоритетите на Чехия са свързани с новите предизвикателства. Войната в Украйна промени ситуацията на сигурност в целия свят. Ще продължаваме да работим с нашите съюзници в НАТО. Това е фокусът на нашите усилия. Имаме вече успешен пример за сътрудничество между български и чешки фирми, добави представителят на чешкото Министерство на отбраната.