При законодателства, които са свързани с технологии, е важно да се намира баланс между регулацията и иновациите. Това каза  Ева Майдел, член на Европейския парламент (ЕП), на конференцията "DigiРay", която се провежда днес в Интер Експо Център в София. Тя се включи в събитието онлайн. По думите й, ако не се намери правилният баланс, може да се обрече Европа да бъде технологично изоставяща.
Проучванията показват, че европейците приемат новите технологии във финансите по-лесно в сравнение с други общества, например от американското, посочи Майдел. Тя смята, че изкуственият интелект не е просто технологично надграждане, а е изцяло нова технология. Според нея работата на законодателите е да улесни създаването й, да се направи максимално безопасна, за да може по-широк кръг от обществото да й се доверява и използва.
Членът на ЕП изтъкна, че доверието на обществото е изключително важно. Затова Майдел го приема като основен принцип, освен това да се подкрепят иновациите. Тя даде за пример лицевото разпознаване и допълни, че има голям натиск от някои групи в ЕП да се забрани изцяло неговото използване във всяко едно приложение. "Ние предлагаме в законодателството, що се отнася специално в частта за бизнеса, да има изключения за малки доставчици на услуги", уточни Ева Майдел.
Евродепутатът обърна внимание, че изкуственият интелект е един инструмент, който може да бъде използван както за полезни, така и за зловредни деяния. Най-големият риск с изкуствения интелект е именно нарушаването на основните човешки права. Майдел даде за пример, че когато алгоритъм оценява кредитоспособността на един гражданин, той разчита на данните, а те могат да бъдат "изкривени" по линия на възраст, пол, раса и тогава алгоритъмът ще възпроизвежда това изкривяване в оценката си. Затова се прави, така че кредитоспособността да е записана като високорискова употреба на изкуствен интелект. Според Майдел този тип оценка на финансовата надеждност може да има широка употреба и ефективност, само ако стане прозрачна.