Нобеловият комитет на Кралската шведска академия на науките ще обяви днес името на лауреата на Нобелова награда за химия за 2022 г., съобщи ТАСС.
Наградата може да бъде присъдена на автори на публикации в рецензирани издания. Откритията трябва да бъдат съществени и признати от световната научна общност. Затова експериментаторите получават приза по-често от теоретиците.
Според компания "Клеривейт", която прогнозира лауреатите въз основа на рейтинга и цитирането на изследователите, премията е възможно да получи американката от китайски произход Бао Чжънан, която се занимава с органични полимери-полупроводници.Сред претендентите са и американските молекулярни биолози Бони Баслър и Еверет Питър Грийнбърг, открили определянето на кворума при бактериите.
Шведски наблюдатели не изключват наградата да получи американецът Пол Анастас за новаторската му работа в областта на "зелената химия" - разработването на безвредни и екологично чисти вещества. Шансове имат и изследователите на технологията на иРНК, приложена за производството на ваксини срещу КОВИД-10 - Каталин Карико и Дрю Вайсман.
До края на септември кандидатите биват издигани от членовете на Кралската шведска академия на науките и от нобеловите комитети, от лауреати и от университетски преподаватели.
До последния момент никой, освен членовете на съответните Нобелови комитети, не знае имената на номинираните за наградата. Решенията на Нобеловите комитет години наред се пазеха в строга тайна. През 1974 г. Нобеловата фондация обяви, че архивите са поверителни за период от 50 години. Сега на сайта на фондацията са публикувани списъци, от които може да се установи кои са били претендентите за наградите и тези, които са ги номинирали, в периода 1901-1971 г.
От 1910 г. наградата по химия е присъждана 113 пъти, с нея са удостоени 188 учени. Най-младият лауреат е Фредерик Жолио-Кюри, който е на 35 г. през 1935 г., когато получава приза със съпругата си Ирен "за синтез на нови радиоактивни елементи". Най-възрастният носител на наградата е Джон Гудинаф, който я получава през 2019 г., когато е на 97 години. Той е и най-възрастният лауреат на Нобелова награда изобщо.
Паричната премия за Нобеловата награда във всяка категория всяка година е в размер на 10 млн. крони (малко над 900 000 долара по актуалния курс).