В развитите икономики делът на пълнолетните граждани, които нареждат или използват електронни плащания, вече е около 95 процента, а в развиващите се страни този дял е нараснал до около 57 на сто. Това каза Нина Стоянова, подуправител на Българската народна банка (БНБ), ръководител на управление "Банково", на конференцията "DigiРay", която се провежда днес в Интер Експо Център в София.
Нина Стоянова се включи в събитието онлайн. По думите й всичко това показва динамиката на развитие и плащанията не са това, което са били преди време.
В момента се наблюдава много динамика и конкуренция в банковия сектор, допълни Стоянова. Регулаторите правят всичко възможно да се "движат в крак с тези развития". Понякога обаче технологиите изпреварват регулациите, защото секторът се развива много бурно. Част от тези въпроси ще бъдат разгледани при прегледа на старата директива за платежни услуги, което предстои.
Подуправителят на БНБ добави, че втората директива за платежните услуги поставя и основа на много нови развития, сред които и отвореното банкиране. Това дава възможност за нови бизнес модели и решения. В тази връзка БНБ много активно участва в работата на европейските регулатори и по-специално на европейския банков орган, които на техническо ниво трябва да изясняват кое е пречка пред отвореното банкиране и какъв е общоевропейският подход на всички регулатори, както и какви да са сроковете.
Следващата стъпка, която ще надгради над отвореното банкиране, е преминаването към отворените финанси. "Продължаваме да следим тези процеси, да участваме активно и се радваме на това, че те участват активно на българския пазар", заяви още Нина Стоянова.
Една друга тема са дигиталните валути, обърна внимание подуправителят на БНБ. Стоянова посочи, че банката се интересува особено много от проекта на Европейската централна банка (ЕЦБ) за разглеждане на възможностите на дигитално евро. ЕЦБ е в средата на една проучвателна фаза, уточни Стоянова. Очаква се дигиталното евро да даде нови възможности за плащане, както и допълнителен избор на инструменти.